Hlavní obsah
4,2
(5)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Květák do české kuchyně patří, ale proč ho jíst jen obalovaný? Zkuste tentokrát placičky, které vás po prvním soustu uchvátí.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks květáku
  • 4 lžíce strouhanky
  • 3 ks syrových vajec
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml oleje na smažení
Článek

Jestli máte rádi uzeniny, přidejte do placiček uzené maso, klobásu či párek. Skvělé jsou také se strouhaným sýrem, ale pozor, aby sýr nebyl moc výrazný. Placičky mají jemnou chuť.

Postup

01.

Nejprve květák rozkrájejte na růžičky, které vařte v osolené vodě asi 10 minut do změknutí. Nechte okapat a květák rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo velkou vidličkou.

02.

Ke květáku přidejte rozklepnutá celá vejce, koření, utřený česnek a strouhanku dle potřeby, abyste z těsta mohli tvořit placičky. Ty poté smažte na oleji z obou stran dozlatova.

03.

Osmažené placičky můžete podávat jako přílohu, ale skvělé jsou jako hlavní chod s vařeným bramborem nebo se salátem a tatarskou omáčkou.

Nemáte květáku nikdy dost? Podívejte se do našeho speciálu: recepty z květáku.

Načítám