Hlavní obsah
3,5
(11)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na pokrmech, ze kterých líně teče roztavený sýr, je cosi hříšně uspokojivého. Když mají navíc dokřupava usmažený kabátek, odolá jen málokdo. Pojďte si zahřešit – domácí bramborové krokety se k tomu skvěle hodí.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Těsto a náplň
  • 500 g brambor
  • 2 ks žloutků
  • 2 lžíce parmazánu
  • 180 g goudy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
Obalování a smažení
  • 2 ks vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 3 hrsti strouhanky
  • 1 špetka soli
  • 250 ml oleje
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a v osolené vodě uvařte doměkka. Slijte a nechte zchladnout.

02.

Goudu nakrájejte na hranolky přibližně 1 × 1 cm a dlouhé asi 5 cm, parmazán nastrouhejte najemno. Oddělte žloutky od bílků.

Tip: Na toto množství těsta budete potřebovat asi 12–13 kousků sýra.

03.

Téměř vychladlé brambory rozmačkejte šťouchadlem na kaši. Přidejte k nim žloutky, parmazán, špetku muškátového oříšku a soli a vypracujte hladké a soudržné těsto. Pokud bude příliš vlhké, přidejte ještě lžíci nebo dvě strouhanky.

04.

Navlhčete si ruce a z bramborového těsta odebírejte lžící kousky velké asi jako pingpongový míček. Roztlačte je v dlaních na placičku, doprostřed vložte kousek sýra, okraje spojte a tvarujte podélné krokety, až spotřebujete všechen sýr a těsto.

Tip: Místo podlouhlých kroket můžete tvořit úhledné kuličky (sýr nakrájejte na kostičky cca 1,5 × 1,5 cm).

05.

Do misky rozklepněte vejce na obalování, přidejte mléko a trochu soli a metličkou je dobře rozšlehejte, na jiný talířek nasypejte strouhanku. Připravené krokety obalte nejdřív ve vajíčku a poté ve strouhance.

Tip: Krokety nechte před smažením vychladit asi 20–30 minut v lednici, budete mít jistotu, že si udrží hezký tvar.

06.

V hlubší pánvi dobře rozpalte vyšší vrstvu oleje (stupeň 8 z 10) a krokety usmažte ze všech stran do zlaté barvy. Odkládejte je na ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk. Nejlepší jsou ještě horké.

Tip: Když si chcete opravdu zahřešit, krokety podávejte s miskou domácí tatarky. Skvělé (a o trochu zdravější) jsou ale i místo nivy na lůžku ze zeleného salátu s červenou řepou.

Nejlepší recepty na bramboráky a bramborové placky a jak na těsto ze syrových či vařených brambor:

Není to nic, čím by se dalo chlubit, ale chuť na smažená jídla s roztaveným sýrem se dostavuje především po prohýřené noci. A mezi zaručené „vyprošťováky“ patří i pořádná česnečka nebo legendární polévka ramen.

Reklama

Načítám