Hlavní obsah
4,9
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Slaný koláč přímo z královské kuchyně: přesně tenhle qiuche se bude podávat na korunovaci krále Karla III. Korpus z voňavého křehkého těsta je až po okraj naplněný bohatou smetanovo-sýrovou náplní, čerstvý estragon s lehce anýzovou chutí jí dodává lehkou rafinovanost a chutný je teplý i studený.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Na těsto budete potřebovat
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 50 g sádla
  • 2 lžíce mléka
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 125 ml mléka
  • 175 ml extra tučné sladké smetany
  • 2 vejce
  • 100 g čedaru v celku
  • 180 g špenátu
  • 60 g bobu zahradního
  • 2 snítky estragonu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Recept, který zveřejnil Buckinghamský palác, je plný typicky britských surovin: většinu seženete i u nás, případně je můžete lehce nahradit. Do náplně patří double cream, to je opravdu tučná sladká smetana (má až 48 % tuku), vyberte proto tu nejtučnější, kterou seženete. Já jsem tenhle koláč s úspěchem pekla už i z tučného crème fraîche. Budete potřebovat také zahradní boby, obvykle je mívají v britských řetězcích mezi mraženými potravinami. Chutí trochu připomínají mladý hrášek nebo zelené fazolky a můžete je jimi nahradit. Dobrou alternativou jsou i mražené sójové boby.

Postup

01.

Na korpus prosejte do mísy mouku se solí. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a sádlo a konečky prstů je rychle zapracujte do těsta: vznikne směs, která bude připomínat vlhkou drobenku. Postupně přidejte studené mléko a svižně zpracujte soudržné těsto. Mělo by stačit pár intenzivních zmáčknutí dlaní, těsto příliš nehněťte. Vypracované těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny, klidně ale i do druhého dne.

02.

Vychlazené křehké těsto rozválejte do kruhu vysokého asi 0,5 cm, nejlépe vám to půjde mezi dvěma archy papíru na pečení. Pomocí válečku ho přeneste do formy (nemusíte ji předtím vymazat, těsto obsahuje dostatek tuku) a prsty vytvořte vyšší okraj. Připravenou formu nechte ještě 30–40 minut odpočinout v lednici a mezitím předehřejte troubu na 190 °C.

Tip: Na korpus můžete použít i kupované křehké těsto.

03.

Dno i boky vychlazeného těsta propíchejte vidličkou a položte na něj papír na pečení. Zatižte ho suchými luštěninami (můžete použít i speciální keramické fazole na pečení) a předpečte v předehřáté troubě, postačí 15 minut.

04.

Na náplň přelijte mražené boby horkou vodou, nechte je chvíli povolit a poté oloupejte tvrdší kožovitou slupku. Jde to opravdu snadno, slupku stačí narušit nehtem a lehce zmáčknout, zářivě zelený bob z ní lehce vyklouzne. Špenát spařte ve vařící vodě, nechte ho okapat, pořádně vymačkejte a překrájejte na malé kousky. Nasekejte estragon a nastrouhejte sýr.

Tip: Boby můžete nahradit také zeleným chřestem: čerstvé stonky mají podobnou konzistenci i chuť a sezona je v plném proudu.

05.

V míse metličkou dobře prošlehejte mléko, smetanu, vejce, sůl, pepř a nasekaný estragon. Do předpečeného korpusu rozložte polovinu sýra, nasekaný špenát a vyloupané boby a všechno zalijte smetanovou směsí. Povrch posypejte zbytkem strouhaného sýra a vložte do trouby. Teplotu snižte na 160 °C a zvolna pečte 25–35 minut, až povrch zezlátne a náplň zpevní. Na posledních pár minut můžete troubu přepnout na gril, pečlivě ale hlídejte.

Tip: Ujistěte se, že vaše forma opravdu dobře těsní, případně dno obalte alobalem, náplň je tekutější a zpočátku může vytékat.

Uvidíme, jestli tenhle slaný koláč získá takovou popularitu jako korunovační kuřecí salát, který se podával při korunovaci královny Alžběty II.

Reklama

Načítám