Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Bez lepku a masa, zato plné chuti. Lahodné a šťavnaté minipizzy si oblíbíte jak v jarní variaci s chřestem, tak i v dalších obměnách.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
Korpus
  • 350 g květáku
  • 3 vejce
  • 80 g mandlové mouky
  • 1,5 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 špetka soli
Rajčatová omáčka
  • 200 g krájených rajčat z plechovky
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
Bazalkové pesto
  • 15 g čerstvé bazalky
  • 10 g piniových semínek
  • 1/2 stroužku česneku
  • 50 g extra panenského olivového oleje
  • 12 g parmazánu
  • 1 špetka soli
Na obložení
  • 100 g čerstvého zeleného chřestu
  • 100 g ricotty
  • 1 lžíce piniových semínek
Článek

Postup

01.

Květák rozebraný na menší růžičky rozmixujte v robotu najemno. Přendejte do mísy a promíchejte s vejci, mandlovou moukou, lahůdkovým droždím, chia semínky a větší špetkou soli. Nechte 30 minut odležet.

02.

Plech vyložte pečicím papírem. Z květákového těsta pomocí lžíce rozetřete na plech 12 stejně velkých koleček, silných asi 1 cm. Pečte při 190 °C 20 minut.

03.

Než se upečou korpusy, připravte si rajčatovou omáčku a bazalkové pesto. Na rajčatovou omáčku vložte ingredience do mixéru a rozmixujte dohladka. Přendejte do misky.

04.

Na pesto rozmixujte bazalku, piniová semínka, menší stroužek (anebo polovinu stroužku) a olej. Přidejte parmazán a špetku soli a jen pár pulzy promíchejte. Pokud chcete chuť piniových semínek zvýraznit, předem je nasucho opečte na pánvi a nechte zchladnout.

05.

Z chřestu odstraňte tvrdší konce (seřízněte asi 2 cm) a nakrájejte na slabší kolečka anebo škrabkou naškrábejte na tenké plátky. Hlavičky nechte v celku.

06.

Předpečené korpusy vyndejte z trouby. Každý potřete lžící rajčatové omáčky, přidejte asi lžičku ricotty a obložte chřestem. Posypejte piniovými semínky. Vraťte do trouby a pečte 15 minut.

07.

Květákové pizzy před podáváním pokapejte bazalkovým pestem. Zbylé pesto uzavřete do skleničky a uložte do lednice, kde vydrží alespoň týden. Podle potřeby ho můžete ředit olivovým olejem.

Snažíte se nejíst zbytečné sacharidy anebo držíte keto dietu, ale maso vám nevadí? Pak vyzkoušejte recept na dietní květákové halušky s brynzou a slaninou. Jsou bez mouky.

Reklama

Načítám