Hlavní obsah
3,6
(123)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tahle sebevědomá verze slaného koláče pochází ze Švýcarska. V náplni nenajdete žádnou zeleninu či uzeniny, zato ale pořádnou hromadu skvělých švýcarských sýrů. Je vydatný a voňavý a s miskou salátu obstojí jako oběd či večeře. Největší úspěch ale sklidíte, když ho přinesete jako občerstvení na posezení s přáteli.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 3 lžíce studené vody
  • 1/2 lžičky soli
Náplň
  • 200 g ementálu
  • 100 g francouzského sýru (např. gruyère)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 ks vejce
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Základ koláče tvoří křehké těsto: do mísy prosejte mouku se solí, přidejte studené máslo nakrájené na menší kostičky a prsty ho rychle zapracujte do mouky. Když se vločky másla v těstě rovnoměrně rozptýlí, přidejte postupně po lžících ledovou vodu, kterou jste před tím dali na půl hodiny do mrazáku (možná vám postačí dvě lžíce), a rychle zpracujte soudržné těsto. Příliš ho nehněťte, a jakmile se spojí, zformujte kouli, zabalte ji do fólie a nechte v chladu odpočinout alespoň dvě hodiny, klidně ale i do druhého dne.

Tip: Domácí koláčový korpus z pravého másla bude vždy chutnat nejlíp. Pokud se vám ale do jeho výroby nechce, můžete použít i kupované křehké těsto.

02.

Předehřejte troubu na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na sílu asi 0,5 cm, nejlíp vám to půjde, když ho vložíte mezi dva papíry na pečení. Snažte se vyválet pravidelný kruh asi o 5 cm větší, než je forma. Přebývající těsto odřízněte, přidejte na místa, kde se ho nedostává a projeďte válečkem, krásně se spojí. Rozválené těsto přesuňte do formy: můžete ho zlehka namotat na váleček a rozvinout přímo nad formou nebo ho překlopte do formy pomocí papíru, na kterém jste ho rozvalovali.

03.

Těsto upravte kolem okrajů formy a nechte ho klidně přečuhovat, při pečení se trochu stáhne. Dno těsta propíchejte vidličkou a položte na něj kruh z pečicího papíru. Na papír nasypte luštěniny, rýži nebo použijte speciální keramické fazole a těsto předpečte, postačí mu 15 minut. Díky předpečení se zátěží se nevyduje a zároveň se jeho povrch zatáhne a náplň ho nerozmáčí.

Tip: Luštěniny či rýže, které použijete jako zátěž, se pak už nehodí k jídlu – můžete je ale odložit a použít při dalším pečení.

04.

Na náplň nastrouhejte oba sýry nahrubo. Přidejte k nim lžíci mouky a dobře promíchejte. Postupně přidejte i vejce, smetanu, špetku černého pepře a muškátového oříšku a ještě jednou dobře promíchejte. Sůl není potřeba, ale jestli se bez ní neobejdete, přidejte jen opravdu malou špetku.

05.

Předpečené těsto vyndejte z trouby, odstraňte zátěž a opatrně sloupněte papír – nepospíchejte, ať korpus neporušíte. Na těsto vlijte náplň, uhlaďte ji a vraťte do trouby. Pečte asi 35–40 minut až povrch zezlátne a zpevní. Upečený koláč nechte chvíli vychladnout, posypejte nasekanou zelenou natí nebo výhonky zeleniny a podávejte.

Zkuste i další švýcarské recepty: geniálně jednoduché alpské makarony, bramborové rösti nebo curyšské telecí  ve smetanové omáčce.

Reklama

Načítám