Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Slavná turecká vejce çilbir pravděpodobně znáte. Podávají se zastřená s bílým česnekovým jogurtem, koprem a pikantním máslem. Tento recept se stal inspirací k přípravě snídaňového toastu.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Pikantní máslo
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
Česnekový jogurt
  • 1 kelímek bílého řeckého jogurtu
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 špetka soli
Toast
  • 3 krajíce bílého chleba
  • 3 ks vejce
  • 3 špetky soli
  • 1/2 lžičky hrubě mletý pepř
  • 1 snítka čerstvého kopru
Článek

V Turecku se na toto jídlo tradičně používá paprika s názvem aleppo, kterou pořídíte ve specializovaných prodejnách s kořením, ale dobře funguje i sladká paprika. Čerstvý kopr můžete pro ozvláštnění chuti nahradit mátou.

Postup

01.

Nejprve si připravte pikantní máslo. Máslo rozpusťte v malém rendlíku a zvolna a krátce ho svařte s paprikou, chilli a římským kmínem. Směs pak můžete přecedit přes sítko.

02.

Do řeckého jogurtu zamíchejte nasekaný česnek a osolte ho.

03.

Na části ochuceného másla připravte z vajec na pánvi volská oka. Osolte je a opepřete.

04.

Krajíčky bílého chleba opečte v toustovači. Pak na ně naložte ochucený bílý jogurt, na něj položte volská oka, vrch pokapejte zbylým máslem a posypejte čerstvým koprem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 067,27 kJ
Bílkoviny13,83 g
Tuky13,24 g
Sacharidy19,82 g
Sůl1,97 g
SAFA5,61 g
Vláknina1,46 g
Cukry2,34 g

Načítám