Hlavní obsah
3,5
(75)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Vajíčkový salát nemusí plavat v majonéze, abyste si na něm pochutnali. Zkuste rychlou, svěží a říznou tureckou verzi s olivovým olejem, spoustou petrželové natě a špetkou chilli.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks vejce
  • 1 hrst listové petržele
  • 3 ks jarní cibulky
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka mletého římského kmínu
  • 1 špetka mletého chilli
  • 2 lžičky citronové šťávy
Článek

Na Blízkém východě používají petrželovou nať nejenom jako koření do polévky či zelenou posypku na brambory, ale téměř jako plnohodnotnou zelenina. V množství větším než malém ji najdete třeba v tradičním jídle tabouleh nebo právě v tomto salátu.

Postup

01.

Vejce uvařte natvrdo. Zchlaďte je ve studené vodě a oloupejte.

Tip: Nevzhledný šedý prstenec kolem vaječného žloutku vzniká, když vejce vaříte příliš dlouho. Není zdravotně závadný, ale není příliš hezký, a i samotný převařený žloutek je suchý a drolivý. Vejce natvrdo vařte maximálně 10 minut.

02.

Z petrželové natě odstraňte hrubší stonky a lístky i s částí jemnějších stonků nasekejte nahrubo. Z jarní cibulky odstraňte kořínky, opláchněte ji a i se zelenou natí ji nasekejte na jemná kolečka.

Tip: Do salátu můžete přidat i kousek červené papriky nakrájené na drobné kostičky, bude ještě zářivější.

03.

Vychladlá vejce nasekejte nahrubo, v míse zlehka promíchejte s petrželkou a cibulkou a dejte na servírovací tác. Přidejte olivový olej, špetku římského kmínu a soli, vločky chilli podle chuti a citronovou šťávu a už jenom zlehka prohoďte.

04.

Nechte chvíli v chladu proležet a podávejte. V Turecku by vám jako přílohu nabídli plochý chléb lavaš, salát je ale výborný i s lehce opečeným toastovým chlebem.

Vejce natvrdo můžete upravit nejen jako salát či pomazánku, ale také originálnějšími způsoby. Ochutnejte nakládaná vejce natvrdo (hodí se i jako jedlý dárek) anebo mramorová čínská čajová vejce, skvělá jsou i pštrosí vejce: karbanátky s celým vajíčkem uvnitř.

Reklama

Související témata:

Načítám