Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Vajíčkový salát nemusí plavat v majonéze, abyste si na něm pochutnali. Zkuste rychlou, svěží a říznou tureckou verzi s olivovým olejem, spoustou petrželové natě a špetkou chilli.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks vejce
    3
  • 1 hrst listové petržele
  • 3 ks jarní cibulky
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka mletého římského kmínu
  • 1 špetka mletého chilli
  • 2 lžičky citronové šťávy
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Na Blízkém východě používají petrželovou nať nejenom jako koření do polévky či zelenou posypku na brambory, ale téměř jako plnohodnotnou zelenina. V množství větším než malém ji najdete třeba v tradičním jídle tabouleh nebo právě v tomto salátu.

Postup

01.

Vejce uvařte natvrdo. Zchlaďte je ve studené vodě a oloupejte.

Tip: Nevzhledný šedý prstenec kolem vaječného žloutku vzniká, když vejce vaříte příliš dlouho. Není zdravotně závadný, ale není příliš hezký, a i samotný převařený žloutek je suchý a drolivý. Vejce natvrdo vařte maximálně 10 minut.

02.

Z petrželové natě odstraňte hrubší stonky a lístky i s částí jemnějších stonků nasekejte nahrubo. Z jarní cibulky odstraňte kořínky, opláchněte ji a i se zelenou natí ji nasekejte na jemná kolečka.

Tip: Do salátu můžete přidat i kousek červené papriky nakrájené na drobné kostičky, bude ještě zářivější.

03.

Vychladlá vejce nasekejte nahrubo, v míse zlehka promíchejte s petrželkou a cibulkou a dejte na servírovací tác. Přidejte olivový olej, špetku římského kmínu a soli, vločky chilli podle chuti a citronovou šťávu a už jenom zlehka prohoďte.

04.

Nechte chvíli v chladu proležet a podávejte. V Turecku by vám jako přílohu nabídli plochý chléb lavaš, salát je ale výborný i s lehce opečeným toastovým chlebem.

Vejce natvrdo můžete upravit nejen jako salát či pomazánku, ale také originálnějšími způsoby. Ochutnejte nakládaná vejce natvrdo (hodí se i jako jedlý dárek) anebo mramorová čínská čajová vejce, skvělá jsou i pštrosí vejce: karbanátky s celým vajíčkem uvnitř.

Související témata:

Načítám