Hlavní obsah
3,0
(155)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pozdní jaro a začátek léta je pro mnohé z nás nejoblíbenějším ročním časem. Tím důvodem nejsou dozrávající jahody, ale nové brambory, které považujeme za nejgeniálnější zeleninu a každoročně hledáme způsoby, jak je udělat zase jinak. Tentokrát přišla chuť na bylinky, máslo a chilli papričky.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 500 g nových brambor
  • 1 lžička soli
  • 70 g másla
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
  • 1/4 ks červené chilli papričky
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/4 lžičky citronové kůry
Článek

Postup

01.

Nové brambory podle potřeby operte ve vodě, abyste je zbavili přebytečných slupiček a hlíny, rozhodně je ale neškrabejte! Ponořte je do hrnce s vodou, osolte a uvařte doměkka, podle jejich velikosti to trvá asi 15–20 minut. Ideální jsou malé brambory, větší případně rozkrojte na poloviny.

02.

Troubu zapněte na 200 °C. V rendlíku rozpusťte máslo a přidejte do něj chilli papričku a jemně nasekané bylinky. Hodí se saturejka, pažitka, plocholistá petržel, oregano, tymián, rozmarýn i šalvěj. Nechte jen lehce zpěnit a pak odstavte z plotny.

03.

Do horkého másla přidejte čerstvě mletý pepř a nastrouhanou citronovou kůru, která máslu dodá svěžest a šmrnc.

04.

Uvařené brambory slijte. jednotlivé brambory na prkénku pěstí nebo paličkou na maso zlehka rozklepněte, aby brambora praskla. Takto připravené je skládejte vedle sebe do pekáčku a nakonec zalijte ochuceným máslem. Podle chuti můžete přidat ještě bylinky nebo chilli navíc. Máte-li rádi olivový olej, klidně přilijte ještě 2–3 lžíce olivového oleje.

05.

Vložte do trouby a nechte asi 15 minut zapéct. Tuk a chuť bylinek tak perfektně prosáknou do vnitřku brambor. Ty pak servírujte jako přílohu nebo i jako hlavní chod: stačí je posypat vločkovou solí a nebudou mít chybu!

Vařené brambory jsou vhodné i při redukční dietě nebo cukrovce, ale co víc, ty nové ve slupce chutnají prostě nezaměnitelně. A tak jejich chuť a konzistenci opravdu spíš jen podtrhujte, ale nepřebíjejte. Ideálním příkladem, jak na ně, je třeba tenhle salát s makrelou a rukolou nebo o něco výraznější voňavé kari z nových brambor a hrášku.

Související témata:

Načítám