Hlavní obsah

Zapečené nové brambory s chilli máslem

Hodnocení:
(118)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Pozdní jaro a začátek léta je mým možná nejoblíbenějším ročním časem. Tím důvodem nejsou dozrávající jahody, ale nové brambory, které považuji za nejgeniálnější zeleninu a každoročně hledám způsoby, jak je udělat zase jinak. Tentokrát přišla chuť na bylinky, máslo a chilli papričky.

Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 500 g nových brambor
  • sůl
  • 70 g másla
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
  • 1/4 červené chilli papričky
  • čerstvě mletý pepř
  • 1/4 lžičky citronové kůry
Článek

Postup

Krok 1: Nové brambory podle potřeby operte ve vodě, abyste je zbavili přebytečných slupiček a hlíny, rozhodně je ale neškrabejte! Ponořte je do hrnce s vodou, osolte a uvařte doměkka, podle jejich velikosti to trvá asi 1520 minut. Ideální jsou malé brambory, větší případně rozkrojte na poloviny.

Krok 2: Troubu zapněte na 200 °C. V rendlíku rozpusťte máslo a přidejte do něj chilli papričku a jemně nasekané bylinky. Hodí se saturejka, pažitka, plocholistá petržel, oregano, tymián, rozmarýn i šalvěj. Nechte jen lehce zpěnit a pak odstavte z plotny.

Krok 3: Do horkého másla přidejte čerstvě mletý pepř a nastrouhanou citronovou kůru, která máslu dodá svěžest a šmrnc.

Krok 4: Uvařené brambory slijte. jednotlivé brambory na prkénku pěstí nebo paličkou na maso zlehka rozklepněte, aby brambora praskla. Takto připravené je skládejte vedle sebe do pekáčku a nakonec zalijte ochuceným máslem. Podle chuti můžete přidat ještě bylinky nebo chilli navíc. Máte-li rádi olivový olej, klidně přilijte ještě 23 lžíce olivového oleje.

Krok 5: Vložte do trouby a nechte asi 15 minut zapéct. Tuk a chuť bylinek tak perfektně prosáknou do vnitřku brambor. Ty pak servírujte jako přílohu nebo i jako hlavní chod: stačí je posypat vločkovou solí a nebudou mít chybu!

Vařené brambory jsou vhodné i při redukční dietě nebo cukrovce, ale co víc, ty nové ve slupce chutnají prostě nezaměnitelně. A tak jejich chuť a konzistenci opravdu spíš jen podtrhujte, ale nepřebíjejte. Ideálním příkladem, jak na ně, je třeba tenhle salát s makrelou a rukolou nebo o něco výraznější voňavé kari z nových brambor a hrášku.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek