Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Chřestu není nikdy dost! A jestli hledáte recept na rychlé jídlo, které lze velmi snadno upravit i jako vegetariánské, vyzkoušejte tyhle slané závitky. Chuť křehké sezonní zeleniny podpoří i dobrý sýr.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 závitků
  • 2 svazky zeleného chřestu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2 balení vyváleného listového těsta
  • 230 g čedaru
  • 12 plátků parmské šunky
  • 1 ks vejce na potření
Článek

Mít po ruce recept na rychlé, zajímavé a moc dobré jídlo se vždycky hodí. A v sezoně chřestu jsou to tyto závitky. Je v nich sýr i parmská šunka, ovšem pokud potřebujete uctít vegetariány, lze šunku velmi snadno vyloučit a nahradit ji třeba plátkem sýra, kouskem pečené papriky či grilované cukety. Nemáte-li po ruce čedar, dobře poslouží třeba ementál. Závitky poslouží i jako varianta chlebíčků na oslavu.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 220 °C a plech vyložte pečicím papírem. Každý plát listového těsta nakrájejte na tři pruhy a ještě přepulte, takže vznikne šest obdélníků, dohromady jich tedy bude 12. Sýr nastrouhejte.

02.

Chřest vložte do mísy, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Na každý obdélník z těsta položte plátek šunky, na něj dejte asi tři stonky chřestu (řiďte se úvodním snímkem) a posypejte strouhaným sýrem.

03.

Závitky smotejte a konec těsta přitlačte, aby udržel svazek i při pečení. Závitky naskládejte na plech a potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte asi 15 minut, dokud těsto nezezlátne. Podávejte třeba jako teplý předkrm a hodí se i jako lehká večeře.

Energetická hodnota celkem pro 1 závitek
Energie1 309,7 kJ
Bílkoviny14,45 g
Tuky20,49 g
Sacharidy18,17 g
Sůl1,73 g
SAFA10,98 g
Vláknina1,96 g
Cukry3,12 g

Načítám