Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Sezona chřestu nastala, a jestli hledáte další možnost, jak ho zpracovat, nabízíme chuťově i vizuálně velmi „šťavnatou“ polévku. Kromě chřestu do ní patří také ředkvičky, hrášek a křepelčí vajíčka. Vypadá krásně a je výborná.

5 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 ks šalotky
  • 100 g hrášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 ml vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 6 ks křepelčích vajec
  • 6 ks ředkviček
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 lžíce pažitky
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Máte rádi polévky i chřest? Pak rozhodně vyzkoušejte recept, ve kterém je právě tato sezonní zelenina hlavní surovinou. Do polévky se skvěle hodí i čerstvé ředkvičky a také první hrášek (může být klidně i mražený). Abyste polévku mohli nabídnout i vegetariánům, dejte do ní zeleninový vývar.

Postup

01.

Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Chřest omyjte, odřízněte dřevnaté konce, hlavičky oddělte a odložte stranou – použijete je později do hotové polévky. Zbytek chřestu nakrájejte na kousky dlouhé 1–2 cm.

02.

V hrnci připravte základ polévky: Olivový olej rozehřejte a asi 2 minuty na něm smažte nasekanou šalotku. Pak přidejte nakrájený chřest (bez hlaviček) a ještě asi 2 minuty restujte. Přilijte vývar (nejlépe zeleninový) a bílé víno, přiveďte k varu a nechejte asi 10 minut jemně probublávat.

03.

Asi po 10 minutách vaření přidejte do polévky hrášek a přilijte smetanu. Vařte dalších 10 minut, pokud byl hrášek mražený. Jestliže použijete čerstvý, je tato doba o pár minut kratší.

04.

Zatímco se polévka vaří, připravte si křepelčí vajíčka. Do malého kastrůlku dejte vodu a přiveďte ji k varu. Vložte do ní vajíčka a vařte zhruba 3–4 minuty, což by mělo stačit, aby byla natvrdo. Pak je vložte do studené vody. A až vychladnou, oloupejte je a odložte stranou.

05.

Všechny suroviny v polévce už by měly být uvařené. Rozmixujte vše dohladka a dochuťte: osolte, opepřete a dolaďte několika kapkami citronové šťávy.

06.

Polévka je hotová, zbývá ji jen dokončit a servírovat. Nejdřív na másle na pánvi orestujte hlavičky chřestu, které jste si dali stranou. Omyjte a na tenoučká kolečka nakrájejte ředkvičku. Najemno nasekejte i pažitku a křepelčí vajíčka překrojte na poloviny.

07.

Aby vynikla barva polévky i hlavní suroviny, nalijte ji do talíře, ozdobte restovanými chřestovými hlavičkami, ředkvičkami a vejci, posypejte pažitkou. Polévka by měla být podávána horká.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 258,62 kJ
Bílkoviny8,6 g
Tuky21,51 g
Sacharidy17,89 g
Sůl0,09 g
SAFA8,94 g
Vláknina5,73 g
Cukry7,8 g

Načítám