Článek
Máte rádi polévky i chřest? Pak rozhodně vyzkoušejte recept, ve kterém je právě tato sezonní zelenina hlavní surovinou. Do polévky se skvěle hodí i čerstvé ředkvičky a také první hrášek (může být klidně i mražený). Abyste polévku mohli nabídnout i vegetariánům, dejte do ní zeleninový vývar.
Postup
01.
Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Chřest omyjte, odřízněte dřevnaté konce, hlavičky oddělte a odložte stranou – použijete je později do hotové polévky. Zbytek chřestu nakrájejte na kousky dlouhé 1–2 cm.
02.
V hrnci připravte základ polévky: Olivový olej rozehřejte a asi 2 minuty na něm smažte nasekanou šalotku. Pak přidejte nakrájený chřest (bez hlaviček) a ještě asi 2 minuty restujte. Přilijte vývar (nejlépe zeleninový) a bílé víno, přiveďte k varu a nechejte asi 10 minut jemně probublávat.
03.
Asi po 10 minutách vaření přidejte do polévky hrášek a přilijte smetanu. Vařte dalších 10 minut, pokud byl hrášek mražený. Jestliže použijete čerstvý, je tato doba o pár minut kratší.
04.
Zatímco se polévka vaří, připravte si křepelčí vajíčka. Do malého kastrůlku dejte vodu a přiveďte ji k varu. Vložte do ní vajíčka a vařte zhruba 3–4 minuty, což by mělo stačit, aby byla natvrdo. Pak je vložte do studené vody. A až vychladnou, oloupejte je a odložte stranou.
05.
Všechny suroviny v polévce už by měly být uvařené. Rozmixujte vše dohladka a dochuťte: osolte, opepřete a dolaďte několika kapkami citronové šťávy.
06.
Polévka je hotová, zbývá ji jen dokončit a servírovat. Nejdřív na másle na pánvi orestujte hlavičky chřestu, které jste si dali stranou. Omyjte a na tenoučká kolečka nakrájejte ředkvičku. Najemno nasekejte i pažitku a křepelčí vajíčka překrojte na poloviny.
07.
Aby vynikla barva polévky i hlavní suroviny, nalijte ji do talíře, ozdobte restovanými chřestovými hlavičkami, ředkvičkami a vejci, posypejte pažitkou. Polévka by měla být podávána horká.