Hlavní obsah

Co si dát ve fast foodu a nepřibrat?

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Snažíte se jíst zdravě a nepřibírat, ale občas vás přepadne chuť dát si něco z fast foodu? Klidně. I tam se dá najít zdravější a méně kalorická varianta.

Článek

Největším problémem těchto podniků je podíl nezdravých tuků v jídle, hodně soli a skrytých sacharidů. Pokud ale jednou za čas nestíháte, nebo máte prostě jen na fast food chuť, můžete se i tam najíst bez obav. Víme, co si tam dát a příliš nepřibrat!

Meníčka nebrat

Co se týče počtu kalorií, podstatně méně jich mají zeleninové nebo kuřecí wrapy, než hamburgery. Pozor ale musíte dát na to, co obsahují, a hodně záleží i na tom, s čím si je dáte. Klasické meníčko s hranolkami a kolovým nápojem samo sebou ideální není. Ve fast foodech o skladbě jídla hodně přemýšlejte a volte nejmenší zlo. Roli hraje i do jakého typu rychlého občerstvení zamíříte.

„Místo na hamburger si raději zajděte na gyros. Pokud si dá člověk jen maso se zeleninou a jejich dresinkem, který bývá postaven na jogurtovém základě, nemůže udělat chybu,“ říká Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Foto: Timolina, Shutterstock.com

Wrap a grilované maso s čerstvou zeleninou je skvělou volbouFoto: Timolina, Shutterstock.com

Smažené nahraďte grilovaným

Velmi důležitá je i příprava pokrmů. Pokud si objednáte wrap se smaženým masem, dostanete tukem přepálené maso v trojobalu, které není dobré ani pro vaše zdraví, ani pro štíhlou linii.

„Celozrnný sendvič nebo wrap s grilovaným masem, čerstvou zeleninou a bez majonézy bude jistě lepší variantou než obalovaná křidélka. Takto naplněný wrap obsahuje komplexní sacharidy i bílkoviny, které vás zasytí na dlouhou dobu,“ potvrzuje osobní trenérka a odbornice na výživu Alena Vídeňská.

Salát ano, ale...

Dresinky, zálivky a majonézy obsahují velké množství tuku a kalorií. Obzvlášť pak ty v restauracích s rychlým občerstvením. Pokud držíte dietu, chcete nějaké to kilo shodit a máte pocit, že Ceasar salát z fast foodu je vyloženě dietní, tak jste na omylu.

„Saláty ve fast foodech nejsou tak zdravé, jak se na první pohled může zdát. Zálivky obsahují plno cukru, soli, dochucovadel a majonézy. Maso v salátech je smažené na přepáleném tuku, nikoliv grilované. Energetickou hodnotu salátu zvyšují i krutony, sýr nebo slanina,“ říká Mgr. Alena Vídeňská, fitness trenérka a odborná výživová poradkyně.

Nicméně pořád je salát méně kalorický než třeba cheeseburger. Jen není třeba sníst i krutony a slaninu a dresinku si dejte polovinu.

Foto: AS Food studio, Shutterstock.com

Ve fast foodu se vyhněte hlavně smaženému jídlu a tučným dresinkůmFoto: AS Food studio, Shutterstock.com

Bez omáčky, prosím!

Mezi rychlé občerstvení se řadí i pouliční vozíky a stánky s párky v rohlíku, smaženým sýrem v housce nebo třeba kebab či pizza do ruky. Existují ale i zdravější varianty: „Vcelku zdravý fast food může být asijské bistro, ale je potřeba, abyste se vyhnuli omáčkám a dali si pozor na množství přílohy. Objednejte si třeba rýži a kachní maso, ale vynechte omáčku. Přílohu nejezte celou,“ doporučuje Monika Bartolomějová.

Džusy a limonády vydají za další chod

Pozor si dejte také na to, co pijete! Některé slazené nápoje mají takový počet kalorií, že byste za ně měli bezmála svačinu. Například půl litru koly obsahuje 220 kcal. Méně má třeba bílý jogurt (100 kcal) s banánem (80 kcal) nebo i plátek černého žitného chleba (98 kcal) s 50 g vysokoprocentní šunky (54 kcal).

„Co se týče nápojů, ve většině fast foodů je k dispozici i neperlivá voda. Alkohol, kofeinové nápoje, džusy a slazené minerálky rozhodně nedoporučuji, nebo ve velice malém množství a výjimečně,“ doplňuje Monika Bartolomějová.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Na slazené limonády zapomeňte. A nejen při dietěFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Ořechy a sýr místo hranolek

Požádali jsme odbornici o shrnutí na závěr. „Rozhodně nejsem příznivcem fast foodů. Myslím, že existuje vždy lepší možnost. Například s sebou můžete nosit nebo si koupit sáček ořechů či zajít do sýrárny a vybrat kvalitní sýr, který perfektně zasytí. Pokud se ale ve fast foodu přece jen ocitnete a hlad vás donutí si tam objednat, snažte se vyhýbat smaženým jídlům, pšeničné mouce, sacharidům a ochucovadlům,“ uzavírá výživová poradkyně Monika Bartolomějová.

A jak jste na tom vy? Vyhýbáte se rychlému občerstvení?

Reklama