Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Základem těchto krásek je linecké těsto, barevná okénka jednoduše vyrobíte z nadrcených bonbónů. Získáte tak efektní cukroví nebo ozdobu na vánoční stromeček či do okna.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 10 ks tvrdých bonbonů
Článek

Efekt barevných okének z bonbonů můžete využít nejen v sušenkovém těstě, ale i v perníčkách. Nadrcené drops se teplem roztaví a vznikne působivá vitráž.

Postup:

01.

Nejprve oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete. Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny chemicky neošetřeného citronu.

02.

Do mísy dejte sypké suroviny - mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Pak přidejte nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Rukama vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto. To zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky.

03.

Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátka ve dvou velikostech, 2 plechy a pečicí papír. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet.

04.

Vál a váleček posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na půl a vyválejte ho na placku asi 2– 3 mm tenkou. Pomocí vykrajovátek stejného tvaru a dvou různých velikostí vykrajujte tvary s prázdným prostorem uvnitř, které skládejte na plech s pečicím papírem.

05.

Tvrdé bonbóny bez náplně (Bon Pari) si rozdělte podle barev. Rozbalte je a válečkem nadrťte. Do každého okénka sušenky dejte trochu bonbónové drtě. Sušenky dejte péct asi na cca 10 minut, za chvíli se začnou bonbóny rozpouštět a sušenkám začnou zlátnout okraje. Vyndejte je z trouby a nechte je na plechu zcela zchladnout. Pak je opatrně sejměte z pečicího papíru.

Vitrážové cukroví můžete využít jako efektní dárek. Inspirujte se i dalšími jedlými maličkostmi.

Načítám