Hlavní obsah

V hlavní roli čokoláda: Nepečené cukroví i to z trouby, krémy a polevy s božskou chutí

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tradiční české vánoční cukroví není příliš čokoládové: občas se do těsta či krému přidává trocha kakaa a čokoláda se objevuje jenom jako poleva nebo zdobení. Pravověrní čokoholici tak často rádi sáhnou po modernějších receptech, zkuste to taky! Obvykle nevyžadují příliš práce a výsledek chutná božsky… Jako čokoláda. 

Článek

Cukroví na poslední chvíli, ale s velkou parádou! Tak by se daly nazvat naše tipy na recepty, které najdete níže v článku. Pustíte se do nepečeného či pečeného cukroví?

Nepečené čokoládové cukroví

Velkou skupinu receptů tvoří různé nepečené řezy s čokoládou či čokoládové košíčky. Čokoládové šuhajdy (někdy i šohajdy nebo i šuhajky) se u nás o svátcích připravují tak dlouho, že je vlastně za tradiční už považuji. Klasickou ořechovou náplň můžete vyměnit za kokosovou, za náplň ze slaného máslového karamelu a rázem máte v krabici s cukrovím další druhy.

Pak jsou tady různé nepečené čokoládové kuličky, pralinky a lanýže. Na výrobu můžete použít hořkou i bílou čokoládu, hotové jsou za chviličku a o výsledek se obvykle strhne bitva.

Čokoládové cukroví z trouby

V posledních letech na vánočních stolech zdomácňují i legračně popraskané americké čokoládové crinkles nebo opravdu hutné brownies a blondies. Ale i kombinace pečených lineckých košíčků s lahodným čokoládovým krémem.

U domácího cukroví narazíme spíš na máslové krémy z kakaa. Příprava je o něco pracnější, o to líp pak chutnají.

Na náplň do košíčků či trubiček můžete ale použít i jednoduchou čokoládovou ganache z čokolády a smetany: příprava je rychlá a výsledek opravdu výrazně čokoládový.

Jak na čokoládovou polevu

Co patří a nepatří do čokoládové polevy a jak na tu nejlepší, je překvapivě výbušné téma. Ani ti nejznámější cukráři nepoužívají stejné metody a ingredience a já jsem přesvědčená, že k postupu, který bude vyhovovat právě vám, se musíte dopracovat metodou pokus-omyl.

Mně také chvíli trvalo, než jsem našla způsob, který mi vyhovuje: na polevy používám 70% čokoládu v peckách a přidávám kakaové máslo podle toho, jak hustou ji potřebuji. Takhle připravená poleva je hladká a lesklá a dobře se ní pracuje.

Možná vám ale víc bude vyhovovat poleva s přídavkem másla a kakaa, s rostlinným tukem, možná vám bude fungovat jiný trik.

Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličkymandlové hříbečky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Reklama

Načítám