Hlavní obsah
2,8
(6)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Křen, brambory a vajíčka jsou takové naše hezké celoroční suroviny, které spolu navíc velice dobře fungují. Odlehčete jídelníček bezmasou verzí křenové omáčky doplněné právě vejci a místo knedlíků zkuste o něco zdravější brambory.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Omáčka
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1/2 ks citronu
  • 3 lžíce křenu
K podávání
  • 4 ks vejce
  • 1 kg brambor
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Najemno pokrájenou cibuli nechte pozvolna zesklovatět na másle, zasypejte moukou, ještě chvilku opékejte a za stálého míchání zalijte vývarem. Osolte a 15 minut povařte.

02.

Mezitím oloupejte brambory, pokrájejte je na menší kousky a v osolené vodě uvařte doměkka. Vajíčka (1 až 2 kusy na osobu) vložte do vroucí vody, 9 až 10 minut je povařte, propláchněte studenou vodou a oloupejte.

03.

Dokončete omáčku: cibulku rozmixujte ponorným mixérem, vývar zalijte smetanou (na šlehání nebo na vaření) a omáčku lehce prohřejte. Asi tak po dvou minutách ji odstavte a dochuťte nastrouhaným křenem, solí a citronovou šťávou.

Zbytek křenu použijte do řepové pomazánky, klasické křenové omáčky s hovězím jazykem nebo ho uchovejte v podobě křenové pasty, která vám vydrží měsíce.

Reklama

Načítám