Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Ratatouille je francouzský pokrm původem z Provence, který oslavuje jednoduchost a čerstvost zeleniny. Tento barevný a chutný pokrm se skládá z vrstvených plátků lilku, cukety, papriky a rajčat, ochucených česnekem, cibulí a bylinkami.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks lilku
  • 2 ks červené cibule
  • 2 ks čerstvých červených paprik
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks cukety
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 500 g krájených rajčat z plechovky
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Ratatouille patří mezi základní pokrmy francouzské kuchyně. Často se podává jako příloha, ale setkáte se s ním i jako s hlavním jídlem. Z české kuchyně se nejvíc podobá leču, takže když budete chtít ratatouille vydatnější, přidejte do něj uzeninu stejně jako do tuzemské klasiky.

Postup

01.

Zeleninu omyjte a očistěte od nejedlých částí. Vše kromě 1 stroužku česneku nakrájejte na menší kousky.

02.

V pánvi s víkem nebo v hrnci rozehřejte polovinu oleje. Do zlatova opečte cibuli, lilek a papriky. Poté přidejte česnek s cuketou a vše společně provařte. Vlijte rajčata i se šťávou, přidejte sůl s pepřem a promíchejte. Zeleninovou směs duste poloodkrytou asi 30 minut.

03.

Na závěr přidejte zbylý olej, utřený stroužek česneku a čerstvé bylinky. Naposled promíchejte a ihned servírujte.

Baví vás francouzská kuchyně? Podívejte se na další recepty!

Načítám