Hlavní obsah
3,4
(38)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Jakkoliv je klasické lečo skvělé letní jídlo, nepatří mezi nejelegantnější pokrmy. Myslím, že i to je jeden z důvodů, proč ho někteří odmítají. Když ale necháte vejce v celku a strategicky rozmístíte kolečka voňavé opečené klobásky, možná vám odmítači se slovy „jenom ochutnám“ malou lžičkou snědí celou pánev.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks cibule
  • 3 ks rajčat
  • 3 ks paprik
  • 1/2 ks maďarské klobásy
  • 4 ks vejce
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička paprik
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Rajčata nařízněte do kříže, spařte vařící vodou a oloupejte. Nakrájejte je na kostičky a šťávu zachyťte. Z tenkostěnných zelených paprik (podle chuti mezi ně můžete zamíchat i jednu pálivou) odstraňte semínka a také je nakrájejte na menší kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

02.

Rozehřejte troubu na 180 °C. V hlubší pánvi, kterou můžete dát do trouby, rozpalte lžíci sádla na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli, osolte, opepřete a osmažte ji dosklovata.

Tip: Zeleninu můžete osmažit i na oleji, voňavé sádlo v základu je ale jedno z tajemství dokonalého leča.

03.

K cibuli přidejte na kolečka nakrájenou maďarskou klobásu a zelenou papriku a společně ještě chvíli smažte, postačí 3 až 4 minuty. Pánev částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou červenou papriku a krátce ji rozmíchejte v horkém tuku.

Tip: Mletá červená paprika je druhé tajemství dokonalého leča, přidá mu barvu a hlubší chuť. Když budete letos na dovolené v Maďarsku (nebo na jihu Slovenska), určitě si pytlík dovezte.

04.

Do pánve ihned přidejte rajčata i se šťávou, kterou pustila, a dobře promíchejte (případně přidejte dvě tři lžíce vody, aby se mletá paprika nespálila). Krátce poduste a když začne směs houstnout, rovnoměrně ji rozprostřete po pánvi.

05.

Lžící udělejte v zelenině mělké důlky a do každého rozklepněte vajíčko. Pomocí vidličky bílky mírně roztáhněte tak, abyste neporušili žloutky, a vložte do trouby.

06.

Pečte asi 10 minut, až bílky zbělají a zpevní. Před podáváním posypejte žloutky malou špetkou mleté červené papriky a pepře a celou pánev najemno nasekanou petrželkou. Podávejte ihned s krajícem dobrého bílého chleba.

Přidali jste do leča víc štiplavé papriky, než snesete, a pálí vás celá pusa? Pro tyto případy nezaškodí mít v mrazničce pár domácích nanuků, čokoládovou zmrzlinu ze tří ingrediencí nebo lehký meruňkový sorbet.

Reklama

Související témata:

Načítám