Hlavní obsah

Cibulový víkend: Od polévky či pomazánky až po koláč, z lahodné cibule připravíte úplné hody!

Foto: photosimysia, Shutterstock.com

Foto: photosimysia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cibule – tolik přehlížená, ale výrazná zelenina, která může dodat vašim pokrmům bohatou chuť a aroma. Podívejte se, jak ji využít jako hlavní hvězdu, a ne jen do omáčkového základu. Od pikantní pomazánky přes omáčky až po drobné pochoutky a koláče, cibule nabízí nepřeberné množství využití.

Článek

Cibule je skvostná zelenina. Její výrazná chuť a vůně z ní dělají nepostradatelnou součást mnoha kulinářských tradic po celém světě. Od starověkých dob, kdy byla ceněna pro své léčivé vlastnosti, až po moderní gastronomii, kde hraje význačnou roli v mnoha receptech… Cibule má stále co nabídnout.

Jednoduché pomazánky vás oslní svou chutí, bohaté omáčky zlepší každý pokrm, drobné pohoštění a slané koláče se hodí jako večeře či jako občerstvení na večírek. Připravte se na objevování nových chutí a vůní, které tato úžasná zelenina nabízí. Nezapomněly jsme ani na její léčivé účinky, které oceníte nejen při podzimním počasí, ale po celý rok.

Není cibulačka jako cibulačka

Cibulačka se usídlila v mnoha zemích a Česko není výjimkou. I my máme tu naši klasickou cibulovou polévku. Ta původní však pochází z Francie, ale jestli je lepší? To musíte posoudit sami.

Cibulové kroužky

Dozlatova usmažená kolečka cibule obkroužila celý svět. Skvělá jsou s domácí tatarkou nebo domácím kečupem.

Omáčka z cibule? I to jde!

Cibule nemusí přijít jen do základu a pak svou chuť upozadit kvůli ostatním surovinám. Cibule může být i hlavní hvězda! Přesvědčí vás snadná omáčka s hovězím nebo kuře ve vymazlených variantách.

Cibulový hlavní chod

Cibule si říká o naplnění, ale využijete ji také do jiných receptů. Můžete ji napíchnout na špíz a ogrilovat, zapéct nebo uvařit.

Slané koláče s cibulí

Cibule chutná famózně v koláčích. Díky pečení zmizí její štiplavost a promění se v příjemnou nasládlou chuť, která ladí snad s každým druhem těsta.

Drobné pohoštění

Nemáte náladu na nic extra velkého? Krekry nebo pomazánka jsou jasná volba. Pokud ale přece jen máte chuť trochu hřešit, smaženky či cibulové bramboráky tento chtíč ukojí.

Cibule, jak ji neznáte

Přijde vám, že vás cibule nemůže už ničím překvapit? To budete ještě koukat!

Když cibule léčí

Podzim, a s ním i nepříjemné chřipky a nachlazení, je tu. Využijte cibuli jinak než jen do chutných receptů. Rozšiřte svou domácí lékárnu o cibulový sirup nebo šťávu.

Načítám