Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Esin Deniz, Shutterstock.com

Foto: Esin Deniz, Shutterstock.com

Kdoule? Zapomenuté ovoce, které najdete na mnoha českých zahrádkách, nádherně voní. Většinu lidí ale odradí jeho chuť zasyrova, přitom však stačí plody povařit a lahodný zážitek je na světě.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 skleničky
  • 500 g kdoulí
  • 100 g cukru krupice
  • 2 ks hřebíčku
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 list bobkového listu
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 1 ks citronu
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička soli
  • 3 lžičky kyseliny citronové
Článek

Kdoule jsou v mnoha zemích po celém světě velmi oblíbené. Vzhledově kdoule připomíná hrušku, ale rozhodně se do ní tak snadno nezakousnete. Syrová kdoule je totiž dost tvrdá a hlavně má extra kyselou chuť. Pokud ji však uvaříte podle našeho receptu, výsledek vás velice příjemně překvapí. Kdoulový kompot si zamilujete a zařadíte ho mezi oblíbené pochutiny.

Postup

01.

Kdoule důkladně omyjte, oloupejte nožem nebo škrabkou na brambory a odstraňte jádřince. Poté je nakrájejte na menší kousky a pokuste se, aby byly všechny přibližně stejně velké. Díky tomu budou mít v kompotu všechny stejnou konzistenci.

02.

V hrnci smíchejte nakrájené kdoule, cukr, vanilkový lusk (nebo vanilkový extrakt), šťávu a kůru u citronu, všechno koření a sůl. Směs zalijte asi 200 ml vody, přiveďte k varu a vařte na střední teplotu 15–20 minut nebo dokud kdoule nezměknou a kompot nezíská požadovanou konzistenci.

03.

Přidejte lžíci přírodního konzervantu (např. kyseliny citronové nebo askorbové) a promíchejte. Tímto krokem zajistíte, že kompot dlouho vydrží. Ještě horkou směs nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Tip: Pro ještě větší prodloužení trvanlivosti můžete kompot sterilovat. Jak se zavařuje kompot: v hrnci, papiňáku, troubě, myčce i mikrovlnce.

Kompoty jsou skvělá věc! Můžete z nich v zimě dělat sladká jídla i koláče. Podívejte se na nejlepší recepty na jídla ze zásob, tedy i z kompotů.

Načítám