Hlavní obsah
Foto: encierro, Shutterstock.com

Foto: encierro, Shutterstock.com

Třešně zavařené ve sladkém nálevu patří mezi největší poklady českých spižíren. Ať už ho otevřete na koláči, k masu nebo jen tak pro radost, domácí třešňový kompot vám připomene, že léto může být po celý rok.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 zavařovacích sklenic
  • 2 kg čerstvých třešní
  • 250 g cukru krupice
  • 2 l vody
Článek

Chcete mít kompot nejen výborný, ale i zajímavý? Přidejte do sklenice kousek skořice nebo hřebíček.

Postup

01.

Třešně omyjte, zbavte stopek a případně vypeckujte.

02.

Nálev: V hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem. Množství cukru upravte podle toho, jak sladké třešně máte, ale 250 g cukru je zlatý střed. Nálev krátce povařte, aby se cukr zcela rozpustil.

03.

Do čistých, ideálně horkou vodou vypláchnutých sklenic naskládejte třešně až po okraj. Můžete přidat i kousek citronu nebo koření. Zalijte horkým nálevem tak, aby byly všechny třešně ponořené.

04.

Sklenice dobře uzavřete víčky a sterilujte při 85 °C zhruba 20–25 minut. Po sterilaci nechte sklenice zchladnout dnem vzhůru pod utěrkou. Kompot uchovávejte na temném a chladném místě.

Energetická hodnota celkem pro 1 zavařovací sklenici
Energie1 925 kJ
Bílkoviny4 g
Tuky0 g
Sacharidy109,75 g
Sůl0,04 g
SAFA0 g
Vláknina8 g
Cukry93,75 g

Načítám