Článek
Chcete mít kompot nejen výborný, ale i zajímavý? Přidejte do sklenice kousek skořice nebo hřebíček.
Postup
01.
Třešně omyjte, zbavte stopek a případně vypeckujte.
02.
Nálev: V hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem. Množství cukru upravte podle toho, jak sladké třešně máte, ale 250 g cukru je zlatý střed. Nálev krátce povařte, aby se cukr zcela rozpustil.
03.
Do čistých, ideálně horkou vodou vypláchnutých sklenic naskládejte třešně až po okraj. Můžete přidat i kousek citronu nebo koření. Zalijte horkým nálevem tak, aby byly všechny třešně ponořené.
04.
Sklenice dobře uzavřete víčky a sterilujte při 85 °C zhruba 20–25 minut. Po sterilaci nechte sklenice zchladnout dnem vzhůru pod utěrkou. Kompot uchovávejte na temném a chladném místě.