Hlavní obsah

Reklama lže? Ústní vody nefungují!

Foto: shutterstock.com

Ne všechny ústní vody jsou účinnéFoto: shutterstock.com

Reklama

Ústní vody slouží jako doplněk čištění zubů a tím přispívají k prevenci zubního kazu, plaku a k ochraně dásní. Test prokázal, že ne všechny splní to, co slibují. Vždyť téměř polovina testovaných vod nedokáže poskytnout dostatečnou ochranu před vznikem zubního kazu!

Článek

Časopis TEST

Pravidelné preventivní prohlídky u zubaře, důkladné čištění zubů zubní pastou s fluoridy, správné používání mezizubního kartáčku či nitě a navrch výplach ústní vodou. To jsou čtyři samozřejmé součásti zubní hygieny. Díky jednoduchému každodennímu rituálu můžete přitom předejít budoucím problémům se zuby.

Když kartáček nestačí

Zubní kartáčky i při důkladném čištění nedokážou vyčistit celou plochu zubů. Přibližně 40 procent plochy zubů je při čištění zubním kartáčkem vynecháno. Zubaři doporučují pro čištění mezizubních prostorů mezizubní kartáčky nebo dentální nitě. Avšak mnozí lidé tyto pomůcky neradi používají nebo je neumějí používat správně. Zde vstupuje do hry ústní voda.

Co od ústní vody čekat?

Ústní vody mají především napomáhat ochraně před zubním kazem, před záněty dásní a tím před vznikem paradentózy. Výrobci slibují účinný boj s bakteriemi způsobujícími zubní plak a zamezení jeho tvorby. Některé ústní vody deklarujíí i účinky proti zubnímu kameni nebo úlevu při bolesti zubů citlivých na teplé nebo studené potraviny a nápoje vinou odhalených zubních krčků.

Časopis TEST otestoval 13 ústních vod. Dostatečné množství fluoridů by měla bezpodmínečně obsahovat každá kromě těch speciálních medicínských. Bohužel toto kritérum nesplňuje téměř polovina testovaných ústních vod. Dvě, Odol Stoma Paradentol a Weleda, neobsahují fluorid žádný, respektive pouze zanedbatelné množství, a nesplňují tak základní požadavky na kvalitní ústní vodu. Velmi malé množství fluoridu obsahuje také ústní voda Listerine.

Nejvíce fluoridu je obsaženo v ústní vodě Dentalux z Lidlu. Dobré jako prevence zubního kazu jsou také Aquafresh, Meridol, Odol classic a testované ústní vody určené pro citlivé zuby. To, že šest z třinácti testovaných vod nedokáže zajistit kvalitní prevenci zubního kazu, je ovšem zklamáním.

Foto: shutterstock.com

Kvalitní péče a prevence se vyplatíFoto: shutterstock.com

Zubní plak a paradentóza

Zubní kaz vzniká působením bakterií, které se nacházejí na povrchu zubů. Bakteriální povlak se nazývá zubní plak. Ten zůstává i po vyčištění zubů kartáčkem tam, kam jeho štětiny nedosáhnou. Bakterií, které se na vzniku zubního kazu podílejí, je v ústní dutině přes 300 druhů. Vznik paradentózy a jejího předstupně v podobě zánětu dásní je přičítán dvaceti až třiceti druhům bakterií, které náleží k běžné mikroflóře v ústní dutině. Proč tyto bakterie u některých jedinců způsobují paradentózu a u jiných ne, nedokázali vědci dosud přesně vysvětlit. Jedno je ale jisté. Tam, kde není plak, nevzniká ani zubní kaz, ani záněty dásní, ani paradentóza. Proto musí plak pryč za pomoci všech dostupných prostředků, tedy i ústní vody.

Jak na zubní kámen

Jakmile se na zubech utvoří zubní kámen, ústní voda jej pochopitelně nerozpustí a je třeba zásahu zubaře. Nicméně některé vody obsahují v dostatečné koncentraci látky, jež jeho vzniku umí efektivně předcházet. Mezi testovanými to byly Lidl/Dentalux obsahující chlorid zinečnatý a Colgate Whitening s difosfáty.

Ne pro malé děti

Děti do šesti let, respektive i starší, u nichž hrozí riziko, že budou ústní vodu polykat, by tyto výrobky neměly používat. Nadměrný a dlouhodobý příjem fluoru může u dětí způsobit skvrnitost zubů (tzv. zubní fluoróza). Dětské ústní vody se od těch běžných zpravidla liší příchutí a neobsahují alkohol. K obsahu alkoholu ještě dovětek. Alkohol by ve většině ústních vod vůbec být nemusel. Nemá totiž ve většině případů žádný prokázaný profylaktický účinek na zuby nebo dásně. Nutný je ovšem v případě, používá-li výrobce bylinné silice, které jsou v alkoholu rozpuštěné.

Látky, které chrání naše zuby

  • Ochrana před zubním kazem - fluoridy, které mohou dokonce „opravit“ počínající zubní kaz.
  • Ochrana před plakem a zánětem dásní - nejúčinnější je chlorhexidin. Nebyl obsažen v žádné z testovaných ústních vod, ale na trhu jsou i výrobky s obsahem této látky.
  • Ochrana před vznikem zubního kamene - chlorid zinečnatý, difosfáty a polyfosfáty. Tyto látky také zabraňují usazování skvrn na zubech.
  • Ochrana před paradentózou - nejlepší je účinná ústní hygiena a minimalizace zubního plaku.
  • Pro citlivé zuby - chlorid draselný a dusičnan draselný snižují při každodenním dlouhodobém používání citlivost zubů s odhalenými zubními krčky.

Nenašly jste v článku vaši ústní vodu? Nevadí! Kompletní výsledky testu spolu s dalšími testy výrobků jsou dostupné všem předplatitelům časopisu TEST na adrese www.dtest.cz

Reklama

Související témata:

Načítám