Hlavní obsah

Relax i sport v jednom aneb Proč se vydat na túru?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Zdravý pohyb, pobyt na čerstvém vzduchu, zajímavá místa, přírodní krásy a lepší psychická pohoda. Na to a mnohem víc se můžete těšit, když se vydáte na pěší pouť. Zvlášť pokud vyrazíte na víc než týden. Zažijete dobrodružství, poznáte nové lidi a také se na chvíli „odpojíte“.

Článek

Pobyt v přírodě má na psychické zdraví minimálně stejně velký vliv jako na to fyzické. Proto byste měli během života alespoň jednou zkusit túru. Stačí týden dva po svých a zhubnete, zlepšíte si fyzičku, vyčistíte hlavu a možná získáte nové přátele. Z takového výletu můžete být jen mile překvapeni.

1. Hubnutí bez námahy

Máte volný víkend nebo nevíte, jak si užít dovolenou? Zkuste něco nového. Sbalte batoh a vyrazte do přírody. Úplně zadarmo – po svých! Vyhnete se kolonám, neutratíte za benzin… Jediné, čeho se zbavíte, jsou tuky. Tím spíš, pokud toho normálně moc nenachodíte. Jakákoli aktivní dovolená může být příjemný start hubnutí.

Úbytek váhy závisí na tom, jak rychle jdete, zda nesete krosnu a jak náročným terénem se vydáte. Každý krok se počítá. Pokud žena vážící 70 kilo ujde svižně alespoň 10 kilometrů, spálí kolem 700 až 800 kcal. Při běžném příjmu tak můžete mít za 14 dní pravidelné chůze klidně o dvě kila méně, aniž byste museli dřít ve fitku nebo držet dietu. Jak hubnout chůzí?

A jak správně chodit? „Chůze je nejpřirozenější pohyb člověka, při kterém zapojujete celé tělo. Měla by být vzpřímená, s pohledem směřovaným před sebe, nikoliv do země, s lehce zataženým bříškem a volnými rameny,“ popisuje správný postoj fitness trenérka Alena Vídeňská.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Po dvoutýdenní pěší túře budete určitě mile překvapení z váhového úbytkuFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

2. Lepší zdraví

Několikadenní pochod prospěje zdraví – a to v mnoha ohledech. Posílíte hluboký stabilizační systém, svaly středu těla a také nohy a hýždě. Pozitivní vliv má i na srdce. „Chůze je komplexní pohyb, který zaměstnává kardiovaskulární systém. Díky pravidelné chůzi tedy předcházíte civilizačním chorobám, jako vysoký krevní tlak, zvýšená hladina krevního cukru a obezita,“ potvrzuje osobní trenérka Radka „Vandaska“ Bechtoldová. Víte, jak se vybavit na pochod?

3. Psychická pohoda

Pobyt v přírodě má ohromné relaxační účinky. Pár dní „na vzduchu“ a vy se naučíte doopravdy vypnout. Zapomenete na starosti všedních dnů a možná si uvědomíte, kolika problémy si zbytečně zaměstnáváte hlavu. Příroda je mocná čarodějka a umí zpomalit, odpojit od internetu, zklidnit mysl, příjemně uvolnit, zastavit a čerpat energii ze vzduchu a krásy lesa, louky a hor. Odpoutejte se na pár dní od politiky, televize a komerčního světa a dovolte si přemýšlet jen nad tím, co budete ten den jíst a kde budete spát. Je to ta nejlepší možná terapie. Navštivte třeba nejkrásnější přírodní parky v Evropě.

Foto: MarBom, Shutterstock.com

Několikadenní túra vám udělá dobře na duši i na těleFoto: MarBom, Shutterstock.com

4. Poznání sebe sama

Několikadenní túra může být hezkým duševním „restartem“. Mnoho z těch, co šli daleký pochod, tedy alespoň dvoutýdenní, vám potvrdí, že si na cestě hodně uvědomili – o práci, vztazích, rodině... A především o sobě samých. Když jste najednou jen sami se sebou několik dní a nocí a stále pochodujete, máte čas přemýšlet... Možná si uvědomíte, co byste doopravdy chtěli změnit a v čem je jádro problémů, které vás trápí. (Třeba přijdete na to, jak poznat lidi, kteří vás vysávají.) Takovou výpravou také pravděpodobně vystoupíte ze své komfortní zóny. Když překonáte strach z neznámého, budete si sami sebe víc vážit, protože zjistíte, že se můžete spolehnout jen sami na sebe.

5. Nezapomenutelné zážitky a noví přátelé

Mezi hlavní výhody několikadenního treku patří zážitky. Poznáte nová místa, lidi a možná i novou lásku. (Kde najít novou lásku, když už vám není 20?) Poutníci se dávají do řeči na celém světě. Většinou vám rádi s čímkoli poradí a pomohou. Pokud jdou stejným směrem, můžete se k nim přidat a získat tak nové přátele. Trek vás dostane do míst, na která byste se možná ani dopravním prostředkem nedostali, a spojí s lidmi, na které byste ve svém sociálním okruhu třeba nikdy nenarazili. Je obohacující po všech stránkách.

Láká vás pěší výlet? Poradíme, kam za nejkrásnějšími vodopády v Česku.

Reklama

Související témata:

Načítám