Hlavní obsah

Chcete mít do léta thigh gap? Víme, jak na to!

Foto: iko, Shutterstock.com

Foto: iko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezeru mezi stehny považuje mnoho žen za přitažlivý důkaz štíhlosti. Tento trend svého času způsoboval poruchy příjmu potravy a psychické problémy. To rozhodně nechceme podněcovat! Ale ukážeme vám, jakými cviky zacílíte přímo na stehna a krásně si je do plavek vytvarujete.

Článek

I když záleží na genech, stavbě těla a zakřivení nohou, přesto je mezera mezi stehny něco, co ženy stále chtějí. Pokud se o cvičení trochu zajímáte, jistě víte, že zhubnout jen jednu část těla zkrátka nejde. Můžete ale konkrétní partie posílit, vyrýsovat a zpevnit. A my víme, jak na to!

Běh i chůze všeho druhu

Chcete mít krásné nohy? Hýbejte s nimi! A to vcelku jakýmkoli způsobem. Sezení a kancelářský život způsobují, že svalstvo nohou ochabuje, tvoří se na nich tuk, vzniká celulitida a končetiny často otékají. Na tohle všechno je jediné řešení: vstaňte a po práci (nebo i do ní) vyrazte po svých. Je to nejlepší možná aktivita pro krásně tvarované nohy.

„Jakýkoliv běh a rychlá chůze dělají krásné nohy. Pokud chcete, aby svaly byly štíhlejší a tuk mezi stehny ubýval, jsou lepší delší tratě než krátké sprinty. Můžete tedy vyzkoušet klasický běh na delší trasu nebo jej střídat s indiánským během, pokud jste začátečníci,“ radí osobní trenérka Veronika Jandová. (Víte, jaké nejčastější chyby dělají běžci začátečníci?)

Foto: GNT STUDIO, Shutterstock.com

Chůze i běhání patří k nejlepším způsobům, jak zhubnout (nejen) stehnaFoto: GNT STUDIO, Shutterstock.com

Pěšky do schodů

Další vyzkoušenou aktivitou vhodnou na stehna, která se dá uplatnit v běžném životě i ve fitku, je chůze do schodů. (Naučte se 5 cviků na schodech, které nahradí posilovnu.) V posilovnách jsou často k dispozici fitness schody, jež simulují eskalátor, a vy můžete chodit nahoru třeba hodinu v kuse. Toto cvičení je šetrnější ke kolenům na rozdíl třeba od běhu nebo skákání přes švihadlo, přesto funguje dobře i jako kardio cvičení.

Dřepy na různé způsoby

Kromě chůze a běhání se zaměřte také na několik cviků, které posilují spodní část těla. Osvědčené jsou dřepy, a to nejen klasické, ale třeba v širokém stoji s činkou nebo sumo dřep. „U sumo dřepu máte vytočené špičky ven, paty jsou kolmo ke kolenům a s nádechem snižujete těžiště do hlubokého dřepu. Když máte pánev v úrovni kolen, tak se s výdechem vracejte zpět, nahoře podsaďte pánev a vydechněte. U tohoto cviku zabírá hlavně vnitřní strana a zadní strana stehen a také hýždě,“ popisuje Veronika Jandová. Udělejte 10 až 15 opakování alespoň ve čtyřech sériích.

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Nohy krásně tvarují dřepy a výpady na všechny způsobyFoto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Výpady (nejen) pro krásné nohy

Podobně na stehna a také na zadek zabírají i obyčejné výpady do všech stran. „Začněte ve stoji spatném. S nádechem udělejte úkrok stranou. Druhá noha zůstane na výchozím místě a nehýbe se. Kročná noha jde až do pozice dřepu. Vahou byste měli zůstat na patě a nepřenášet ji na špičku. Záda jsou rovná, hlava se nepředklání ani nezaklání. S výdechem se odrazte od pokrčené nohy a vraťte zpět do stoje. Totéž proveďte i na druhou stranu,“ popisuje správný postup Veronika Jandová. Udělejte alespoň tři série po 10 opakováních na každou nohu.

Roznožka na zemi

Celá stehna pak báječně vytvaruje i posilování v roznožce. Cvik začíná vleže na zádech. „Nohy natáhněte ke stropu, ruce nechte volně podél těla. Nohy držte u sebe. S nádechem je roztáhněte do strany co nejníže k podlaze a s výdechem opět spojte k sobě. Udělejte alespoň 10 roznožek. Hlavu si můžete podepřít ručníkem, abyste ji nezakláněli. V zádech se neprohýbejte, leží přirozeně na podložce,“ popisuje průběh cviku fitness trenérka Alena Vídeňská.

Jízda na kole

Na posílení dolních končetin je skvělá jízda na kole. „Doporučila bych nejen jízdu venku v přírodě, ale i spinning, kde se zařazují i pozice, které přesněji zacílí na potřebné partie,“ potvrzuje Veronika Jandová. Spinning v tělocvičně je navíc mnohem fyzicky náročnější, a proto je na hubnutí lepší než klasická jízda na kole v přírodě. Tam se ale zase nadýcháte čerstvého vzduchu a skvěle si vyčistíte hlavu. A být psychicky v pohodě je při hubnutí také třeba!

Která partie nejvíce trápí vás? Víte, jak zhubnout, když je vám přes 40?

Reklama

Načítám