Hlavní obsah

Renata (25): Konec rýmě a čarodějnickému nosu

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Reklama

Nehezký hrbol na nose po úrazu, ale i potíže při dýchání, snášela Renata (25) celých pět let, než se rozhodla s tím něco dělat. Obrátila se proto na plastického chirurga.

Článek

Začátkem Renatiných problémů s nosem byla nehoda při masáži. Masérka jí ho omylem nalomila. Od té doby se jí špatně dýchalo a měla pocit permanentně ucpaných dírek. Navíc jí zůstal i viditelný hrbol, který nevypadal hezky. Obojí Renatu (25) trápilo celých pět let, než si řekla, že je čas s tím něco udělat a víc se sama sobě líbit.

Komu je rhinoplastika určena

Pro rhinoplastiku se Renata rozhodla sama, proto na kliniku Medicom Clinic vstupovala odhodlaná. Klidu jí dodala i první konzultace s doktorem Peterem Ondrejkou, dokonce se začala na operaci těšit.

„Operace nosu bývá často indikována u mladších klientek nebo klientů, kterým jejich tvar nosu od mládí nevyhovuje, ve druhém případě to bývá v důsledku poúrazové deformace nosu, kdy zpravidla dochází i k obtížnému dýchání. Operace nosu se provádí buď pouze v měkkých částek, tzn. špičce nosu, případně kompletně, přičemž je korigován i kostěný skelet nosu. Výsledkem by měl být přirozený tvar a dobrá dýchací funkce,“ vysvětluje doktor Pavel Brychta, plastický chirurg a přednosta Kliniky popálenin a plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Brno.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Pět let chodila Renata (25) s nosem, který po úrazu nevypadal dobře, a ještě měla potíže s dýcháním. Až po takové době se rozhodla svěřit do rukou plastického chirurga Petera OndrejkyFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Co vás čeká po operaci nosu

I přes veškeré těšení ale přepadla Renatu před samotným zákrokem nervozita. Změnu si moc přála, ale dostihl ji strach z bolesti a z toho, jak všechno zvládne. Ukázalo se ale, že obavy byly zbytečné. Po operaci se cítila jen mírně ospale a trochu ji bolela hlava. „To ale hravě vyvážilo růžové prostředí kliniky, milé sestřičky a také výborné jídlo,“ vzpomíná s úsměvem.

Když se poprvé uviděla v zrcadle s novým nosem, napadlo Renatu jediné – pan doktor musí být kouzelník! Nos byl prostě nádherný, drobný a bez jakýchkoliv hrbolů. „Byla jsem opravdu šťastná,“ dodává Renata.

„Klientka podstoupila kompletní rhinoplastiku, tedy plastickou operaci nosu uzavřenou technikou. Nosu dominoval patrný hrbol a širší střední část nosu. Zákrok byl proveden v celkové anestezii s jednodenní hospitalizací na klinice. Poté jsme klientce vyjmuli z nosu tamponádu a propustili ji do domácí péče. Klientka musela doma po dobu 2 týdnů nosit sádrovou dlahu. První týden permanentně, přes den i noc, druhý týden už dlahu stačilo přikládat pouze na noc. Klientka se velmi rychle zhojila a s výsledkem jsme oba spokojeni,“ popisuje operatér Peter Ondrejka.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Rhinoplastika je zákrok, který řeší problémy s tvarem nosu – ať vrozeným, nebo poúrazovýmFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Plastika nosu jí zvýšila sebevědomí

Po zákroku se toho u Renaty hodně změnilo. Konečně se jí dobře dýchá a je sama se sebou spokojená. Má krásný malý nos. I okolí si všimlo její změny a lidé jí říkají, že se jí zjemnil výraz obličeje, z čehož má Renata radost. „Jen popravdě lituji, že jsem se pro zákrok nerozhodla už dříve. Dneska jsem moc šťastná. Konečně nevypadám jako čarodějnice, a ještě se mohu zhluboka nadechnout,“ dodává.

Proto by ráda vzkázala i ostatním ženám, aby nečekaly a šly do toho. „Pokud toužíte něco změnit nebo vylepšit, neváhejte. Žijeme jen jednou a cítit se dobře po fyzické i psychické stránce je důležité. Jít na plastickou operaci nosu bylo jedno z nejlepších rozhodnutí v mém životě.“

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Renatě změnil nový tvar nosu vzhled a zvedl jí sebevědomí i náladuFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Po operaci nosu se Renata cítí skvěle a je ráda, že se k ní odhodlalaFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Reklama

Související témata:

Načítám