Hlavní obsah

Zlepšete kapacitu plic. Ideální trénink nejen po nemoci

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už vás štve věčné zadýchávání při rychlejší chůzi nebo drobné námaze? Sotva popadáte dech vlivem jarní alergie nebo prodělané virózy včetně například covidu? Zapracujte na své kapacitě plic a vyzrajete i na mnohem vážnější potíže.

Článek

Zkrácený dech může mít řadu příčin. Špatná fyzická kondice a nadváha se řadí mezi ty, se kterými můžete sami něco udělat. Pokud jsou ale vaše dechové obtíže vážnější, je na místě vyšetření u lékaře. Zadýchávání může souviset s alergií, ale i plicní hypertenzí, tedy zvýšeným krevním tlakem v plicních cévách. Provází i tzv. postcovidový syndrom, dušnost můžete pociťovat i měsíce po prodělané nákaze.

Tlak na prsou, zúžený dech

Pokud se vám hůře dýchá nebo cítíte tlak na prsou, jsou to celkem jasné signály, že nemáte dost kyslíku. Okysličovat ale potřebuje celý organismus. Trpí-li nedostatkem kyslíku, volá o pomoc řadou dalších příznaků: modráním, pocením, zmateností i ztrátou vědomí. U pacientů s covidem-19 existuje dokonce zvýšené riziko tiché hypoxie, kdy dochází k prudkému poklesu okysličení krve, aniž by se ozvaly varovné signály, což může vést až k poškození orgánů.

„Sám šel do sanitky, ale já věděl, že zemře,“ tohle prožívají záchranáři.

Pořiďte si pulzní oxymetr

V případě, že se s mírným průběhem covidu léčíte doma, je dobré kontrolovat saturaci krve kyslíkem. To dokážou některé chytré hodinky nebo speciální přístroj pulzní oxymetr (koupíte ho už od tří set korun). „Drobné zařízení se nasadí na špičku prstu a pomocí pulzu v prstu a světelných paprsků změří nasycení hemoglobinu kyslíkem a váš srdeční rytmus. Výsledky hned uvidíte na barevném displeji,“ popisuje Petra Skácelová, produktová manažerka e-shopu Astoreo.

U zdravých lidí se naměřená hodnota pohybuje mezi 95 a 100 %, u seniorů i 93 %. Pokud ale hodnoty klesnou pod 90 %, je třeba kontaktovat lékaře. Pravidelná kontrola oxymetrem může předejít vážným komplikacím nejen v covidové situaci, ale i astmatikům, lidem s obstrukční plicní chorobou či srdečními onemocněními.

Foto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Tlak na prsou a dýchavičnost trápí pacienty po covidu i dlouhé měsíceFoto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Dýchejte do břicha

A co můžete sami dělat pro to, abyste si lépe okysličili tělo? Záleží především na tom, jak dýcháte. I když jde o automatický proces, můžete v něm chybovat. Sami si to zkuste: nadechněte se a sledujte, co se děje. Pokud se zdvihne hrudník, ale břicho se ani nehne, není nádech dostatečný. Z plic by měl vzduch pokračovat až do bránice, a při tom se vyklene i břicho, tak je to správně.

Hluboký nádech do břicha vám pomůže zvýšit kapacitu plic, zlepší okysličení orgánů, ale pomůže i s lepším držením těla, protože při něm zapojujete svaly kolem páteře.

Podívejte se na video, jak správně dýchat vsedě.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Nádech protáhněte a snažte se vdechnutým vzduchem naplnit spodek žeber, břicho a odlačit bedra do podložkyFoto: stockfour, Shutterstock.com

Cvičte jógu

Správně dýchat vás naučí také na józe, dohled instruktora je pro začátečníky lepší než on-line lekce. „Jóga není jen o provádění cviků, ale především o správném dýchání. Nejzásadnější je plný jógový dech, kdy intenzivně zapojujete dýchací svaly. Pomáhá posilovat hluboký stabilizační systém, který mnohdy opomíjíte,“ upozorňuje Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness Fisaf. K lepšímu okysličení vám pomohou i některé jógové ásany.

Ásany pro lepší dýchání

  • Pozice kočky - Ve vzporu klečmo, kdy paže i nohy svírají s podložkou pravý úhel, s výdechem vyhrbte záda a udělejte kočičí hřbet, s nádechem záda mírně prohněte a břicho uvolněte.
  • Pozice luku - Vleže na břiše pokrčte nohy a zapažením je uchopte za kotníky. Při nádechu za nohy zatáhněte a odlepte hrudník a stehna od podložky. Vydržte půl minuty, prodýchejte do břicha a uvolněte.
  • Pozice dítěte - Ze sedu na patách natáhněte ruce co nejdál před sebe a položte se čelem a předloktími na zem. Několikrát volně prodýchejte, s výdechem se vraťte do výchozí pozice.
  • Plný jógový dech - Uvolněte se v leže na zádech, dlaň jedné ruky dejte na břicho. Pomalu se nadechuje, nejprve do břicha, které by vám mělo dlaň zvednout, pak postupujte s nádechem do žeber, měla by se vyklenout, a skončete u pocitu, jak vám vduch nadzvedá klícní kosti. Chvíli vydržte a pomalu vydechujte, opět začínejte od břicha, výdech z pod klíčních kostí je poslední

Choďte ven

Ke zlepšení kapacity plic i rekonvalescenci zhruba dva týdny po prodělaných chorobách dýchacích cest vsaďte nejen na dechová cvičení, ale také na procházky na čerstvém vzduchu. Kapacitu plic zlepší i hra na dechový hudební nástroj, stačí obyčejná dřevěná zobcová flétna.

Načítám