Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nevíte co dobrého připravit pro návštěvu? A co třeba Obližprst? Zní to trochu jako zaklínadlo z pohádky O perníkové chaloupce. Ve skutečnosti jde o několikavrstvé řezy.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 5 ks žloutků
  • 5 lžic vody
  • 200 g cukru moučka
  • 160 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 5 ks bílku
Krém
  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 5 ks žloutků
  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové šťávy
Sníh
  • 5 ks bílku
  • 150 g cukru moučka
Na posypání
  • 100 g čokolády na vaření
Článek

Postup

01.

Žloutky ušlehejte s horkou vodou a cukrem. Do pěny přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a základ pečte v troubě při 180 stupních asi 30 minut. Než vychladne, připravte krém.

02.

Svařte mléko, škrob a žloutky tak, aby vznikla hustá kaše. Když zchladne, vyšlehejte ji se změklým máslem, cukrem moučka a šťávou z citronu. Krémem potřete piškot.

03.

Do horké vodní lázně položte kovovou mísu a vyšlehejte v ní bílky. Když začnou tuhnout, přisypte do směsi postupně cukr (nebo cukrový rozvar). Až se bílky začnou lesknout a vařečka by v nich z fleku vydržela stát, je hotovo a můžete bílky potřít krém na buchtě. Teď už jen moučník bohatě posypejte nastrouhanou čokoládou, nechte vychladit a může se podávat!

Pro dnešek máte napečeno. Příští víkend vyzkoušejte roládu s chutí tiramisu.

Reklama

Související témata: