Hlavní obsah
3,6
(41)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Velká výhoda rýžových pokrmů spočívá v tom, že mohou být velmi rychlé a s vynaložením jen malého úsilí: rýže se nemusí škrábat ani jinak chystat a hotová je obvykle do 20 minut. Když přidáte pár základních surovin, vznikne tak chutné jídlo, které zasytí celou rodinu.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 200 g slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks pórku
  • 1 ks cibule
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 hrnek dlouhozrnné rýže
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte nasucho opéct do hlubokého hrnce. Když se začne škvařit tuk, přidejte kousek másla.

02.

Do rozehřátého másla přidejte na kolečka nakrájený pórek, zejména jeho bílou část, a nahrubo nakrájenou cibuli. Nechte v tuku zesklovatět, slanina by tou dobou měla začít být křupavá. Přidejte trochu kmínu a nechte rozvonět.

03.

Zasypejte velkým (asi 300ml) hrnkem dlouhozrnné rýže a promíchejte. Podlijte vývarem nebo vodou, osolte a opepřete, ještě jednou promíchejte, přiklopte poklicí a na mírném plamenu pozvolna duste doměkka, trvá to podle druhu rýže asi 15 až 20 minut.

04.

Hotové rizoto podávejte posypané čerstvým pórkem, hodí se k němu i krémový čerstvý sýr.

Reklama

Související témata:

Načítám