Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Milujete rizota? Dejte šanci i méně okoukaným kombinacím! Spojení pórku, bílého vína, vlašských ořechů a modrého sýra vás rozhodně nezklame.

5 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 60 g sýru s modrou plísní
    7
  • 60 g vlašských ořechů
    8
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 hrnky hovězího vývaru
  • 1 lžička sušené šalvěje
  • 150 ml bílého vína
    12
  • 2 lžíce másla
    7
  • 1 ks pórku
  • 1 ks cibule
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka bílého pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Pórek očištěte, zelenou část (nebo asi jednu třetinu pórku) dejte stranou a zbytek nakrájejte na kolečka.

02.

Na lžíci másla zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte kolečka pórku a nechte trochu změknout.

03.

Vmíchejte rýži a lžičku šalvěje. Přidejte víno a nechte ho odpařit. Postupně přilévejte vývar po naběračkách, trvá to asi 15–20 minut. Jak na nejlepší zeleninový vývar?

04.

Mezitím na lžíci másla opečte zelenou část pórku nakrájenou na kolečka a nahrubo nasekané ořechy. Můžete přidat i trošku bílého vína a chvilku povařit, dokud pórek nezměkne.

05.

Rizoto už zbývá jen ochutit bílým pepřem a citronovou šťávou a případně dosolit. Na závěr vmíchejte na kostičky nakrájený sýr (můžete použít i nivu) a podávejte s pórkovo-ořechovou směsí.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 058,76 kJ
Bílkoviny12,05 g
Tuky23,58 g
Sacharidy55,98 g
Sůl4,12 g
SAFA8,76 g
Vláknina4,34 g
Cukry4,86 g
Související témata:

Načítám