Hlavní obsah

Aloe vera jako domácí lékárnička. Pomáhá při pálení žáhy i chřipce a je dobrá na bolavé dásně

Foto: Chernova Yuliia, Shutterstock.com

Foto: Chernova Yuliia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aloe vera je sukulent, který vám ozdobí domov a současně se může stát i vaší oblíbenou léčivkou. Na co si ale při jeho pěstování i používání dávat pozor?

Článek

Aloe vera se ve světě léčivek může hrdě hlásit k tomu, že je jejich pramáti. Nejstarší zmínky a důkazy o jejím využití najdete už v období raného Egypta před 6000 lety. Časem se z ní stala světoběžnice, což trochu odporuje její povaze. V domácím prostředí totiž miluje, když jí stanovíte jednou provždy stejné místo a příliš ji nepřesunujete. Rostlinu znali a využívali i léčitelé v tradiční čínské, arabské a indické medicíně. Pěstovaní této rostliny není žádná velká věda, pokud respektujete její nároky na sucho a teplo.

Kdy pomáhá?

Blahodárné účinky této rostliny si vychutnáte ve smoothie, koktejlech nebo v jogurtu. Pomáhá totiž při problémech s trávením a pálením žáhy. Doporučuje se i při nechutenství, střevních obtížích, když zlobí žlučník, žaludeční vřed nebo si léčíte problémy s játry. Odborníci upozorňují, že posiluje imunitu, a proto dokáže podpořit ozdravné procesy po nemoci. Doporučují ji jako prevenci (nebo lék) virových infekcí, jako je například chřipka, a lze ji využít i při potížích s dásněmi.

Jak pěstovat aloe vera?

Není aloe jako aloe, ale několik stovek druhů. Při jejich pěstování si vždycky připomínejte, že pocházejí ze suchých a teplých oblastí, jako je Madagaskar, jih Afriky, Kanárské ostrovy nebo Kapverdy. V praxi to znamená, že se jim líbí rozptýlené světlo a teplo a vystačí si s malou zálivkou. Z těchto důvodů se jí daří na okenním parapetu, ovšem ne na přímém slunci, kde by mohla žloutnout.

Rostlina miluje substrát pro kaktusy a sukulenty, propustný a obsahující perlit nebo hrubší písek. Protože nesmí stát ve vodě, potřebuje i drenážní vrstvu. Například z keramzitu nebo z kamínků.

Během letní sezony můžete kytku hnojit buď přípravky na pokojové rostliny, nebo přímo na sukulenty, kdy správné dávkování najdete vždy na obalu. Ovšem pozor. Pokud chcete aloe vera používat jako léčivku, sahejte výhradně po hnojivu přírodním. Rostlině tak zbytečně nedodáte chemikálie, které by pak mohly působit i na vás!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Aloe vera potřebuje dost světla, ale ne přímé sluneční paprskyFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak množit aloe vera

Aloe vera se dá poměrně snadno a úspěšně množit. A to buď odříznutím dceřiné odnože, kterou necháte zakořenit ve vlhkém substrátu, nebo odříznutím listu. Odříznutý list nechte asi týden zaschnout a potom jej do jedné třetiny zasaďte do substrátu a zalijte. Co se týče zalévání, dodávejte rostlině vodu tehdy, když vidíte, že je substrát úplně suchý. List by měl zakořenit do 14 dnů.

Na množení, ale i přesazování aloe vera je dobrý čas v létě, za tepla. K přesazování je ideální ve chvíli, kdy rostlina přeroste květináč. Během tohoto úkonu odstraňte všechny nové výhonky a zasaďte je zvlášť.

Co aloe vera nemá ráda?

Aloe trpí na puklice, které je třeba odstranit. Osvědčil se tip, kdy pěstitelé natírali listy napadené puklicí alkoholem, který puklice hubí, aniž by ji kontaminoval chemií. Květina nesnáší zimu a chlad. Teplota v místnosti, kde ji pěstujete, by neměla klesnout pod 18 °C.

Zničit ji můžete ale i přílišným vlhkem. Proto se zalévání doporučuje, až když je substrát, do kterého jste ji zasadili, suchý. Výhodou je, že se nemusíte bát odcestovat na dovolenou, protože aloe vera vydrží bez zálivky i měsíc. K výčtu toho, co jí nedělá dobře, patří i  informace, že nemá ráda průvan a častou změnu stanoviště.

Jak poznat pravou aloe?

Aloe vera je osvědčenou léčivkou, ovšem poznat tu pravou mezi ostatními druhy, které neobsahují tolik prospěšných látek, není snadné. Řiďte se tím, že ta správná má zelenou až šedo-zelenou barvu a na dužnatých listech ji zdobí bílé skvrnky. Především si ale všímejte, že má ostny či trnité výstupky pouze na okrajích listů. Listy tvoří spíš přisedlejší růžice, které nerostou příliš do výšky.

Léčivou aloe vera se, pro její snadnou zaměnitelnost, vyplatí kupovat od odborníků. I když i těm může určení druhu někdy dělat potíže. Některé se od sebe liší opravdu jen minimálně.

Foto: PRUSSIAART, Shutterstock.com

Množit aloe vera není těžké, stačí oddělit list nebo vrcholovou růžici, nechat chvíli zaschnout a pak zasaditFoto: PRUSSIAART, Shutterstock.com

Vnější ošetření

Dužina aloe vera dokáže zázraky. Její šťáva a gel působí blahodárně na jakkoliv zasaženou kůži. Umí ji zklidnit, urychlit hojení, snížit svědivost.

Po odříznutí listů dužinu v místě řezu využijete například k ošetření zarudnutí způsobeného sluncem nebo na klasické popáleniny ohněm. Dužina zmírňuje následky štípnutí hmyzem, tiší ekzémy a dobře funguje i jako první pomoc na řezné rány. Ne nadarmo se přidává i do domácích kosmetických přípravků, které podporují vzhled i zdraví vlasů a nehtů.

Může škodit?

Když se řekne A, vždy by mělo zaznít i B. Jako u všeho, co se týká lidského zdraví, má i aloe vera svoje limity a nejde užívat bez omezení. Doporučená denní dávka by neměla překročit dvě polévkové lžíce šťávy, maximálně dvakrát denně a nejdéle po dobu tří měsíců. Předávkování může způsobit bolesti břicha a intenzivní průjem, v horším případě poškodí ledviny a játra.

Na aloe vera mohou mít někteří jedinci alergii i při vnějším použití. Proto platí, že jakmile byste na sobě pozorovali jakékoli známky alergické reakce, přestaňte ji používat. Této léčivé rostlině by se měly vyhýbat těhotné ženy, protože může způsobit překrvení v oblasti pánve. Vynechat by ji měly i maminky při kojení. Zbystřit by měli i chovatelé domácích mazlíčků. Aloe vera je toxická pro psy a kočky, u kterých způsobuje silné zvracení a průjmy.

Aloe vera a látka emodin

  • Nedávno nastal mezi odborníky poprask kolem zařazení umělého sladidla do kategorie potencionálně karcinogenních látek.
  • Je dobré zmínit, že ve stejné skupině se ocitla právě i aloe vera. Podle některých studií obsahuje látku emodin, která může poškozovat DNA a není možné určit její bezpečné dávkování.
  • Vzhledem k tomu, že aloe vera patří mezi oblíbené léčivky přírodní medicíny už staletí, je potřeba brát i tyto informace s nadhledem. Používat selský rozum, nic nepřehánět, pozorovat, jak působí konkrétně na vás, případně se radit s lékařem.

Načítám