Hlavní obsah

Kdy by mělo dítě umět chodit na nočník? Kdysi byl metou jeden rok, dnes to neplatí!

Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na máločem lze tak dobře ukázat, jak se mění přístup k výchově dětí, jako na přístupu k učení na nočník. Kdysi byl metou jeden rok, dneska mnoho rodičů pleny nijak neřeší ani ve dvou letech. Kdy je vlastně ten správný čas?

Článek

Zatímco o generaci dnešních čtyřicátníků či padesátníků se traduje, že byla bez plen už v roce, dneska se za normální považuje, když děti odloží plenky klidně až před nástupem do školky ve třech letech. A podle dětského lékaře Miloše Velemínského, který se této problematice dlouhodobě věnuje, je to v pořádku.

„Nejlepší prevencí před pozdějším dlouhodobým pomočováním je správná výchova, která respektuje individuální vývoj dítěte. K tomu, aby dítě dozrálo a naučilo se zadržovat moč a stolici, potřebuje čas. Toto zrání může trvat dva tři roky, nebo šest let,“ vysvětluje v knize Nenuťte mě na nočník.

Podle něj si to však spousta rodičů neuvědomuje, a pokud dítě ani po druhých narozeninách chození na nočník nezvládá, začnou do jeho přirozeného vývoje nevhodně zasahovat. Snaží se ho naučit na nočník za každou cenu, ačkoli na to potomek ještě nemá a nakonec paradoxně učení trvá déle a provází ho více nehod. Chybou je neustálé vysazování na nočník u dítěte, které zjevně nechápe, co se po něm chce, nebo to třeba i chápe, ale zatím neumí svou nervovou soustavu natolik ovládat, aby splnilo požadavky, stejně tak není správné i noční buzení.

Mimochodem, takové dítě, které nočník ještě nezvládá, nemá smysl trestat za nehody, ale ani odměňovat za nahodilé úspěchy, protože si to stejně nespojí.

Kdy už na to dítě má?

Jelikož děti se vyvíjejí různě rychle, nelze vlastně říci, v kolika letech je ten správný čas, začít s odnaučováním nošení plenek. Minimum dětí to zvládne už kolem roka, část kolem dvou let, ale poměrně dost jich potřebuje více času.

Lepší než kalendářem je řídit se tím, co už dítě umí nebo co dokáže dát najevo. Nočník by mohlo zvládnout, pokud například běžně mívá po probuzení suchou plenku nebo dokáže být suché dvě hodiny během dne. Napovědět může i to, když se snaží nějakým způsobem dát najevo, že se mu chce na toaletu, nebo když se hned po vyčurání dožaduje přebalení, protože mu špinavá plenka vadí.

Foto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

Každé dítě se vyvíjí jinak rychleFoto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

Plusem je, když dítě samo projevuje zájem o nočník nebo záchod a zajímá se o to, co tam lidé dělají. A také to, že chce nosit spodní prádlo místo plenek. Některé děti se naučí chodit bez plenek v podstatě ze dne na den, jiné to zejména v noci nezvládají ještě ve čtyřech letech.

Dítě do šesti let má podle odborníků na občasné počůrání nárok. Jeho schopnost udržet moč se stále vyvíjí a někomu to prostě trvá déle. Jestliže to ale ještě nezvládá v první třídě, je na čase to řešit s lékařem nebo psychologem

Každému bude vyhovovat něco jiného. Důležité je vnímat nastavení vašeho dítěte, být trpělivý a nenechat se rozhodit okolím.

Související témata:

Načítám