Hlavní obsah

Co má umět dítě v 10 letech? Zapnout pračku, vyjít s kapesným a další důležité dovednosti

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jásáte nad jedničkami ze školy, nad sportovními výkony, nad obrázkem… Všechno to jsou výsledky nejen přirozeného vývoje, ale i vaší péče a výchovy. Někdy se přitom neubráníte pochybám, zda vaše dítě zvládá vše, co by mělo. Tohle je 10 základních věcí, které má umět do svých deseti let!

Článek

Může nosit samé jedničky, být za hvězdu ve svém fotbalovém týmu, jeho výkresy mohou být hodné světových galerií, přesto může vaše dítko ve spoustě jiných (a důležitých) věcech tak trochu plavat.

A není to jeho vina. Je za tím spíš vaše laxnost, potřeba za potomka všechno dělat, protože mnohdy je to snazší a vaše láska k němu je samozřejmě bezbřehá. Jenže vést ratolest k samostatnosti je základní předpoklad, aby z něj vyrostl schopný dospělý. Co by dítě mělo umět do deseti let svého věku?

1. Chovat se slušně

Prosit o věci, děkovat za ně, hlasitě zdravit a další pravidla slušného chování… Ideálním výsledkem je dítě, které jednoduše ví, co se sluší a patří, a vy mu rozhodně nemusíte v MHD připomínat, že má uvolnit místo babičce o holi, která právě přistoupila.

2. Mít zodpovědnost za své povinnosti

K životu patří i povinnosti. A v deseti letech by dítě rozhodně mělo vědět, jaké povinnosti jsou jen a jen jeho, a umět je samostatně plnit, a to bez věčného připomínání a neustálé kontroly. Psaní domácích úkolů, balení aktovky, úklid pokojíčku, ukládání vypraného prádla do skříně, venčení psa… To jsou věci, které už nemají být vaše starost, ale jeho.

3. Plánovat a využívat čas

S předešlým bodem souvisí i to, že by desetileté dítě mělo ovládat alespoň základy time managementu. Už žádné pravidelné ujíždění autobusu, zaspávání, žádné pozdní příchody při návratu od kamaráda… A jako bonus schopnost správně si rozložit školní povinnosti a nenechávat všechny domácí úkoly a učení na tři písemky na jeden den.

4. Znát hodnotu peněz

Mělo by znát hodnotu peněz, vědět, že cena zmrzky se pohybuje v určitém rozmezí, a pokud někde chtějí za kopeček stovku, je to předražené. Mělo by také umět vystačit s kapesným, doby, kdy ho utratilo první den a zbytek měsíce škemralo o peníze, už mají být za vámi.

5. Umět přiznat chybu

Nikdo není dokonalý, ani vy – a samozřejmě ani vaše dítě. A v deseti už musí vědět, že to není žádná ostuda. Že ostuda je spíš svoje chyby svalovat na jiné, zapírat je anebo lhát.

6. Zvládnout základní obsluhu domácnosti

Pračka, sušička, myčka, mikrovlnka, sporák a trouba, ale také kladivo či šroubovák. S tím vším si má desetileté dítě poradit. A také být pomocníkem třeba při vrtání poličky, opravě kapajícího kohoutku nebo při montování nové komody. A když je potřeba, samo zvládne hodit svůj fotbalový dres do pračky.

Foto: Shutterstock.com

Vaření je zábava a také důležitá dovednost, která se vždycky hodíFoto: Shutterstock.com

7. Uvařit jednoduché jídlo

Pravděpodobně nepřipraví svíčkovou s karlovarským knedlíkem a jako moučník nenachystá kynuté buchty, ale jednoduché jídlo typu míchaná vajíčka, špagety nebo palačinky zvládne. A vy už byste neměli řešit, že když se vám protáhne porada a silnice jsou ucpané, tak bez vás desetileté dítě zemře hlady.

8. Najít cestu domů

Nejen známé trasy do školy, k tetě nebo do místních potravin… V deseti letech už byste měli být klidní, že i když se potomek ocitne na druhém konci města, najde cestu domů. Protože umí používat mapu či navigaci v mobilu, ví, jak v okolí funguje MHD či jiný druh dopravy, a umí číst v jízdních řádech. A když je nejhůř, dokáže se zeptat na cestu.

9. Poradit si s drobným zraněním

Odřené koleno, puchýř, říznutí. Ošetřit drobná poranění by pro desetileté dítě neměl být problém. Vše, kde si vystačíte s dezinfekcí, náplastí a kouskem obvazu, ho nemá zaskočit. Stejně tak má umět vyhodnotit, kdy je to vážné a nepůjde to bez pomoci dospělého, nebo dokonce bez záchranky.

10. Vědět, co je zdravý životní styl

Asi všechny děti milují sladkosti, brambůrky, limonády, povalování na gauči a hraní počítačových her. Ale v deseti už mají mít představu, co je zdravý životní styl a jak nakombinovat zdravá jídla s nezdravými a lenošení s pohybem. Měli byste být v klidu, že není potřeba bonbony před potomkem zamykat, protože nesní celý pytlík, ale dá si jen pár na chuť.

Načítám