Článek
Nejběžnější svačinou českých dětí je podle zářijového průzkumu společnosti Košík.cz obložený rohlík nebo chleba s máslem a sýrem, který volí téměř čtvrtina rodičů. Na dalších místech je pečivo se šunkou (19 %), pomazánky (15 %) a sendviče (12 %). Sladké pečivo mírně ztrácí na oblibě: do školy ho dostává už jen 7 % dětí.
Na svačině si dejte záležet!
Přestože se složení svačin dlouhodobě nemění, přibývá rodičů, kteří se snaží vybírat kvalitní a čerstvé suroviny. „Svačina by měla obsahovat dostatek základních živin – komplexní sacharidy, bílkoviny i zdravé tuky, doplněné vitaminy a minerály z ovoce a zeleniny. V dětském stravování nejde o zákazy, ale o správné vyvážení a dobré návyky,“ vysvětluje nutriční terapeut Miloslav Šindelář.
Bílkovinou může být jogurt, kefír, sýr, tvaroh, vejce nebo hummus. Protein zajistí postupné uvolňování energie, dítě tak nedostane rychle hlad a nesáhne třeba po sladkostech. A jestli má přece jen na něco chuť, dejte mu s sebou vhodnou drobnost pro případ krize. Může to být třeba tyčinka bez přidaného cukru, s vlákninou, ovocem a rostlinným proteinem.
Svačiny pro děti stále zdražují
Cena dětských svačin roste. Jen 15 % rodičů se vejde s náklady pod 30 korun za porci, většinou se cena pohybuje mezi 31 a 40 korunami. Dvě děti tak měsíčně „projedí“ zhruba 1 600 Kč jen na svačinách.
Nejoblíbenější kombinace – rohlík s máslem a sýrem doplněný jablkem – vyjde na 22 Kč. Pokud rodič přidá ještě müsli tyčinku nebo hrst oříšků, cena stoupne ke 40 korunám. A to je znát, zejména když svačiny zdražily meziročně o desetinu.
Cena je pro většinu rodičů důležitá, ale stejně je zajímá i kvalita a čerstvost. „A nejen to: tři čtvrtiny při přípravě zohledňují také ekologii a udržitelnost, ať už jde o recyklovatelné obaly, opakovaně použitelné krabičky nebo méně plastů. Spolu s tím přiznávají, že ráno často bojují s časem a hledají tak možnosti, jak ho ušetřit. 78 procent rodičů by například uvítalo, kdyby škola nabízela zdravé svačiny, a domácí příprava by tak odpadla,“ říká Václav Tringela z internetového obchodu Košík.cz.

Školní svačina by měla být zdravá a vyváženáFoto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com
Děti jedí málo ovoce a zeleniny
Zdravější varianty svačiny se sice do dětských boxů pomalu dostávají, ale celkově školáci stále jedí málo ovoce a zeleniny. SZÚ upozorňuje, že doporučených pět porcí denně zkonzumují pouze čtyři procenta dětí. Většina rodičů se mylně domnívá, že stačí dvě či tři porce, ale to doporučený denní příjem vlákniny, vitaminů ani minerálů nepokryje.
Problém může být i to, že krabičku nakrájeného ovoce či zeleniny nahradily slazené ovocné nápoje a hlad řeší školáci velmi často sladkostmi. Zvyky v rodině jsou přitom klíčové: děti z domácností, kde se dbá na pestrou stravu, mívají víc energie, lepší soustředění i menší riziko obezity.
Svačinu plánujte s dětmi
Při přípravě vhodných školních svačin pomůže plánování: nachystat nakrájenou zeleninu nebo ovoce v krabičce, střídat druhy pečiva, občas přidat ovesnou sušenku nebo kousek vysokoprocentní čokolády. Slazené nápoje je vhodné nahradit vodou nebo neslazeným čajem. Do výběru surovin a přípravy svačiny zapojte i děti, protože pak je větší šance, že ji snědí.