Hlavní obsah

Bez sacharidů se tělo neobejde. Špatné soustředění, bolest hlavy či svalů napoví, že jich jíte málo

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Navzdory některým zažitým představám, sacharidy nejsou nepřítelem a potřebuje je každá buňka v těle. Správně bez nich nemůže fungovat mozek, svaly ani metabolismus, a pokud je svému organismu dlouhodobě odpíráte, projeví se jejich deficit nejrůznějšími zdravotními potížemi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sacharidy mají své nezastupitelné místo při fungování metabolismu, potřebuje je mozek srdce a poskytují vašemu tělu dostatek energie pro běžné každodenní úkoly a povinnosti, sportování, soustředění i myšlení.

„Sacharidy slouží především jako zdroj energie. Potraviny bohaté na komplexní sacharidy jsou zpravidla zároveň dobrým zdrojem vlákniny, vitaminů skupiny B i řady minerálních látek. Vyřazení sacharidů z jídelníčku sice vede k redukci hmotnosti, ale často se pak objevuje „craving“, tedy bažení po sacharidech, a jo-jo efekt. Když nejíte žádné pečivo a přílohy, jen těžko získáte ve stravě dostatek vlákniny,“ říká Karolína Hlavatá, nutriční terapeutka kliniky Health+.

Jednoduché a složené sacharidy

Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky mezi hlavní živiny. „Podle počtu sacharidových jednotek se sacharidy dělí na jednoduché (cukry) a složené. Cukry mají jen jednu (glukóza, fruktóza) nebo dvě sacharidové jednotky (sacharóza, laktóza), vstřebávají se prakticky ihned a jsou rychlým zdrojem energie. Složené sacharidy se skládají z mnoha sacharidových jednotek, jejich trávení probíhá déle a na delší dobu zasytí,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.

Zdrojem cukrů nejsou jen sladkosti, ale i mléčné výrobky, ovoce a zelenina. Složené sacharidy najdete hlavně v obilovinách (pšenice, žito, ječmen, oves, rýže, kukuřice a výrobky z nich), pseudoobilovinách (například proso, jáhly, amarant, pohanka) a výrobcích z nich, dále jsou jejich zdrojem luštěniny.

Migrény, únava, náladovost

Dostatek kvalitních sacharidů, zejména těch komplexních, je pro tělo důležitý a významná je i vláknina, která se také řadí mezi sacharidy. Jejich nedostatek ve stravě se může projevit řadou nepříjemných příznaků. Mezi první varovné signály, jimiž tělo volá o pomoc, bývá často neobvyklá únava, bolesti hlavy nebo svalů, ztráta chuti k pohybu nebo oblíbenému sportu, citelný pokles fyzické i psychické výkonnosti. Můžete trpět častými výkyvy nálad, být nevysvětlitelně podráždění, hůře se soustředit nebo mít problémy s pamětí.

Mozek totiž využívá cukr (glukózu) jako hlavní zdroj energie, a pokud mu chybí, začíná „stávkovat“. Může vás překvapit též zvýšená chuť na sladké, což může vést k vyšší konzumaci jednoduchých cukrů v podobě čokolád, zákusků a jiných sladkostí.

Foto: Kateryna Onyshchuk, Shutterstock.com

Mezi varovné signály, že tělu chybí energie ze sacharidů, patří bolesti hlavy či svalů a únavaFoto: Kateryna Onyshchuk, Shutterstock.com

Horší výkon i regenerace po sportu

„Z hlediska fyzické výkonnosti a kondice je častým problémem výrazné zpomalení regenerace svalů a celého těla po cvičení, pokles síly a neschopnost udržet tréninkovou sportovní intenzitu. Všechny tyto příznaky ukazují, že tělo nemá dostatek energie ze sacharidů a je nuceno využívat méně efektivní alternativy. Právě proto je důležité sledovat nejen množství sacharidů ve stravě, ale i jejich kvalitu,“ popisuje Karolína Beranová, nutriční terapeutka společnosti FitKitchen.

Doporučený denní příjem sacharidů pro dospělého člověka se podle jejích slov obvykle pohybuje mezi 45 až 60 % z celkového energetického příjmu, což pomáhá předcházet prudkým výkyvům hladiny krevního cukru nebo pocitu takzvaného vlčího hladu.

Načítám