Hlavní obsah

Jak zabalit svačinu, aby přežila ve školní tašce? Vsaďte na krabičky, sáčky i folie

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zabalit svačinu do školní aktovky může být umění. Jak zabezpečit, aby ovoce nezhnědlo, sendvič nebyl rozmačkán a svačina zůstala svěží? Přinášíme osvědčené tipy na balení a zabalení, které zajistí, že vaše děti si budou vychutnávat nejen chutnou, ale i krásně zachovanou svačinu.

Článek

Pro každého rodiče je priorita, aby jeho děti měly během školního dne kvalitní a chutnou stravu. Ale co udělat, aby svačina nebyla po cestě do školy poničena, neztratila svou čerstvost a lákavost? Je jasné, že se při prvním nahození tašky na záda svačina záhadně přesune dolů pod všechny knihy i sešity. A občas tam zůstane i několik dní…

Balení ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina jsou základními složkami zdravé svačiny. Aby zůstaly čerstvé a neztratily chuť, můžete použít menší plastové krabičky s uzávěrem, které ochrání obsah před tlakem a okolní vlhkostí. Pro menší a vodnatější ovoce, jako hrozny, je ideální použít plastové kelímky s víčkem, jež je udrží neporušené. Pokud chcete podpořit šanci, že děti ovoce a zeleninu snědí, nakrájejte je na jednotlivé porce nebo oloupejte či otrhejte.

Sendviče a pečivo

Sendviče jsou klasika mezi svačinami. Abyste zabránili rozmačkání, zabalte je do potravinářské fólie nebo je vložte do plastových sáčků s uzávěrem. Předem nakrájený chléb vložte do sáčku odděleně od náplně (pomazánky, marmelády…), abyste předešli rozmáčení. Ostatní složky (okurka, rajče, šunka…) dávejte vždy na pečivo se základem, jako je například máslo, a nikoliv přímo nasucho. Tím rozmočení přece jen oddálíte. Nikdy takto připravené svačiny nebalte do papírových ubrousků, ty se jen přilepí. Na závěr umístěte pro jistotu pečivo ještě do pevné krabičky s víčkem, aby přežilo i váhu několika knih.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Krabičky zajistí, že svačina přežije i nápor učebnicFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Sypké lahůdky

Sušené ovoce, oříšky a semínka jsou skvělými svačinkami, ale mohou být neposednými cestovateli po batohu. Malé uzavíratelné sáčky z pevného plastu nebo pevné látky jsou ideálním řešením. Předem si odměřte požadované množství, abyste předešli přílišnému mlsání.

Teplá svačina

Pokud se vaše dítě těší na teplou svačinu, jako jsou například polévky nebo rizoto, investujte do kvalitní termosky či termokrabičky. Před použitím ji vypláchněte horkou vodou, aby udržela teplotu co nejdéle.

Mokré a studené potraviny

Pro svačiny, které mohou mít vlhký povrch, jako jsou orosené jogurty nebo některé druhy ovoce, zvolte speciální nádoby s uzávěrem a těsněním. To zabrání úniku tekutin a udrží svačinu čerstvou. Také jsou vhodné chladicí termoboxy nebo chladivé sáčky.

Jak na sladké

Sušenky

  • Sušenky jsou oblíbeným dezertem i svačinou. Aby zůstaly křupavé a neztratily svou chuť, použijte hermeticky uzavíratelnou krabičku s pevným uzávěrem. To zabraňuje přístupu vzduchu a zachovává jejich křupavost.
  • Když budete sušenky ukládat jednu na druhou, vkládejte mezi ně tenký list pečicího papíru. Tím zabráníte, aby se navzájem slepily.
  • Omezte jejich pohyb, v krabičce nechte co nejméně volného místa. Prázdný prostor vyplňte zmačkanými ubrousky, díky tomu se jednotlivé kousky neobouchají a nerozdrtí.
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Na sušenky opatrně, jinak budete ze sešitů dostávat drobečky několik dníFoto: New Africa, Shutterstock.com

Buchty a koláče

  • Každou buchtu nebo řez zabalte do potravinářské fólie či sáčku. To zabrání přenášení vlhkosti a udrží moučníky čerstvé.
  • Pro větší koláče může být vhodné použít alobal. Pokud budete dávat víc kusů, opět každý zabalte zvlášť a uchovávejte je v uzavíratelné krabičce nebo sáčku.
  • Pokud budete balit různé druhy buchet nebo koláčů společně, vždy mezi ně roztáhněte vrstvu potravinářské fólie, aby se chutě nesmísily.
  • Máte-li možnost, použijte speciální krabičky na buchty. Tyto obaly jsou vyrobeny z materiálu, která chrání pečivo před stlačením.
  • Jestliže máte ovocné buchty nebo moučníky s náplní, která může způsobit prosáknutí či vytéct, zabalte je do fólie a ještě pro jistotu i do sáčku. Ujistěte se, že sáček je dobře uzavřený.

Co letos frčí

  • Relativní novinkou a trendem v balení svačin jsou látkové a papírové pytlíky, které často bývají ošetřeny proti vlhkosti. Jejich výhoda je, že po snědení svačiny nezabírají moc místa. Naopak hlavní nevýhoda je jasná, neochrání potraviny před omačkáním.
  • Dalším svačinovým hitem jsou silikonové obaly přímo na míru. Dají se koupit ve tvaru rohlíku, bagety, ale i krabičky s víčkem. Bohužel jejich ochrana svačiny před rozmačkáním ale také není valná.

Načítám