Hlavní obsah

Jak z toho ven: Chtěla bych být na Vánoce s přítelem, ale jsme spolu jen rok. Není to brzy?

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtenářka Katka se na nás obrátila s problémem, který řeší v souvislosti s nadcházejícími Vánocemi. Dal by se shrnout do jedné věty: rodina, nebo přítel? Pozná se ten správný čas, kdy je dobré začít slavit svátky společně s novým partnerem? Nebo je to až svatba? Co na to Ondřej Frunc?

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující mail.

Hezký den, v létě jsme s partnerem oslavili první výročí vztahu. Máme za sebou společné dovolené –⁠ sami i s přáteli, obědy v rodinách, od léta spolu i bydlíme. A já přemýšlím o Vánocích, zda je trávit spolu nebo každý se svou rodinou. Nebo ho mám pozvat k nám? Opravdu nevím, nejraději bych byla jen s ním a pak navštívila rodiny, ale nevím, jestli to není moc brzy. Co si to tom myslíte? Katka, 28 let.

Dobrý den, Katko,

díky za dotaz, myslím, že téma Vánoc je něco, co se nám všem blíží a co také mnoho z nás znepokojuje. Jak strávit Vánoce, to je v této zemi vždycky velká otázka, často bohužel i velký stres. Vánoce jsou u nás symbolem společného prožívání, setkávání. A mnozí z nás si bohužel přijdou opuštění, pokud by na Vánoce měli být sami.

Říkáte „nejraději bych byla jen s ním a pak navštívila rodiny“. Takže slyším, že je něco, co vás táhne nejvíc. Otázka zní: proč by to nešlo? Protože se znáte rok? A to je málo, nebo moc na to, abyste spolu strávili svátky? Já myslím, že by to mohlo jít.

Obecně se dá říct, že je vám 28 a můžete myslet na to, jak vy sama chcete žít svůj život, s kým a kde trávit svátky. Asi největší spoluhráč na tuhle debatu by mohl být váš přítel. Mluvíte s ním o Vánocích, jde to?

Myslete také na to, že každý máme jinou rodinu, jiné tradice. Někdo má oba rodiče spolu a velkou rodinu, pak není těžké, aby se mladí „trhli“ a rodinu poté navštívili. Někdo má jen jednoho rodiče, případně oba, ale každého o samotě po rozvodu. Je pro ně tak třeba těžké být na Štědrý den sám. A tak by je potomek rád podpořil a byl s nimi.

Myslím, že bude nejlepší, když se o svých představách s přítelem pobavíte a zkusíte najít nejlepší cestu. Buďte k sobě vstřícní a chápající a půjde to dobře.

Držím vám palce a přeji hezké svátky.

Související témata:

Načítám