Hlavní obsah

Všude dobře, tak proč být doma. Platí to i o Vánocích?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Kde trávíte Vánoce? Otázka, která mnohé překvapí, protože nechápou, kde jinde než doma by je měli trávit. Ale jsou lidé, kteří z mnoha důvodů domov na Štědrý den opouští. Přesouvají se k rodině, na hory, do hotelu nebo pod palmy. Proč?

Článek

O Vánocích se často mluví jako o svátcích, kdy má být rodina v teple domova pěkně pohromadě a užívat si blízkost a pohodu. Zároveň je to ale i období spojené s úklidem, často až přehnaným, ruinováním rodinného rozpočtu během brigádničení pro Ježíška a nesmíme zapomenout na tuny jídla, které se musí navařit a zkonzumovat.

Není proto divu, že nemálo lidí se rozhodne pro změnu. Chtějí uniknout stresu, jsou single, ovdověli nebo mají již odrostlé děti. Případně netouží po komorních Vánocích, ale chtějí slavit po americku ve velké grupě.

Rozhodnou se, že se sejdou s celou širokou rodinou a vydají se k někomu, kdo má dostatečně velký byt, aby se všichni vešli. Tam se pak o všechny přípravy společně podělí. Nebo si zamluví na svátky hotel a dopřejí si luxus absolutního nicnedělání. Někteří jdou ještě dál, dodají Vánocům úplně jinou atmosféru a stráví je na pláži.

1. U rodiny

V mnoha rodinách se udržuje tradice společného trávení svátků i potom, co se děti osamostatnily a založily rodiny vlastní. Pouto je natolik silné, že vám přijde nemyslitelné trávit Štědrý den odděleně, a rádi opustíte před svátky domov, abyste byli všichni spolu. Často se přidávají i členové z přiženěných či přivdaných klanů.

Pokud máte možnost sejít se všichni v bytě nebo v domě u někoho z rodiny, kam se všichni pohodlně vejdete, pak neváhejte. Zaručeně bude veselo, o vtipné historky nebude nouze. Důležité je domluvit se předem, kdo bude co vařit a chystat, aby to nedopadlo tak, že jeden bude stát pořád u plotny a ostatní se budou jen povalovat u pohádek a dolévat si vaječný koňak.

2. Na chalupě

Roubenka s krbem zasypaná sněhem, kde není signál a lišky tam dávají dobrou noc? Chata či chalupa je ideální řešení, pokud žijete ve městě a chcete si dopřát trochu změnu nebo se sejít s větší skupinou a slavit společně. Výhodou chalupy je, že vás ihned hodí do dovolenkového módu. Sedět u krbu, popíjet svařené víno a místo provonět vonnými svíčkami? Pohodička.

Pokud vás je víc, nebude možná snadné sehnat odpovídající prostor, ale rozhodně nedělejte ústupky. Každý by měl mít svoje soukromí, zvlášť jsou-li mezi vámi rodiny s malými dětmi. A určitě hledejte chalupu dobře vybavenou, ať nemusíte brát z domova nádobí, peřiny nebo shánět po okolí dřevo na zátop. Předem se dohodněte, kdo si vezme na starost sud s pivem, kdo deskové hry a kdo bude mít vybavenou lékárničku.

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Máloco má takovou vánoční atmosféru jako zasněžená chalupa a krb Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

3. V hotelu

Krásně nazdobené prostory, všude světýlka, u jejichž instalace se nikdo nepohádal až tak, že hrozí rozvod, na pokoji čisté a voňavé povlečení, které vám každý den perfektně ustelou, a lahev vychlazeného vína na uvítanou. To všechno vám poskytnou hotely o Vánocích, a k tomu ještě prima program. Hotel o svátcích zvolí ti, kteří si chtějí opravdu odpočinout, nechat se hýčkat a užít si pohodlí a komfort. Je ideálním řešením pro páry, ale i rodiny, které chtějí strávit Vánoce spolu, ale nemají tak velký prostor nebo si chtějí všichni do jednoho odpočinout.

Přes den si dát výlet po okolí, odpoledne odpočinek ve wellness a pak se rozhodnout, zda si dáte před večeří spánek na krásu nebo pár stránek knížky, to jsou jediné problémy, které budete řešit. Večer se hodíte do gala a v hotelové restauraci ochutnáte laskominy místního šéfkuchaře.

4. Na horách

Vydat se na Vánoce za sněhem? To je přece ta pravá zima! Dopřát si celodenní lyžování, bobování, stavění iglú, pár kilometrů ve stopě a koktejly v baru na sjezdovce.

Ať už se rozhodnete pro rodinný penzion, chalupu na horách, nebo horský hotel, možnost užít si pravé bílé Vánoce oceníte. Pravda, kromě balení dárků budete balit i kombinézy, přeskáče a saně, ale to je daň za spokojené vymrzlé tváře.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Sníh k Vánocům patří, tak si jej dopřejte na horáchFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

5. U moře

Že teplo a Vánoce nejdou dohromady? A už jste to zkusili? Možná zjistíte, že Štědrý den pod palmami má své kouzlo a poznáte i tradice jiných zemí.

Se všemi věcmi se vejdete do kufru normálních rozměrů, odpočinete si od městského rozbředlého sněhu a ryby budete mít čerstvé. Ideální varianta je to zejména pro ty, kdo ještě nemají děti nebo je mají odrostlé. Rodiny s dětmi menšími obvykle touží navodit tu pravou vánoční atmosféru a užívají si doma tradic a rituálů.

Reklama

Načítám