Hlavní obsah

Jak si užít svátky bez stresu a hádek?

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jednu stranu se Vánoce nazývají svátky klidu a míru, na stranu druhou se mnohdy pojí se stresem a hádkami. Touha po dokonalosti, utrácení peněz, zvýšená konzumace alkoholu a setkání i s lidmi, se kterými je těžké vyjít, udělá své. Jak tomu zabránit a užít si pohodu?

Článek

Těšíte se na Vánoce pomalu celý rok a nakonec v prosinci nevíte, kde vám hlava stojí? Ani adventní dny nemají kouzelnou moc a nejsou nafukovací, takže únava roste, napětí stoupá. A k hádce nebo výbuchu emocí je jen krok. Stačí, aby se děti podesáté zeptaly, kdy už přijde Ježíšek, a partner se jako každý rok podivil, že hodláte koupit dárek i pratetě Petunii. Nechcete zkusit letošní Vánoce prožít jinak?

1. Netlačte na pilu

Jedním z nejčastějších důvodů, proč mnohým okolo Vánoc ujedou nervy, je to, že se pokoušejí o dokonalost. Utrácejí za dárky, výzdobu a jídlo, a to často nad rámec možností. Navíc se snaží stihnout toho mnohonásobně víc než ve zbytku roku a zavděčit se všem. To je pak k hádce jen krok...

Na chvíli se posaďte, zavřete oči a představte si ideální Vánoce. A pak se pokuste sen zrealizovat. Bez ohledu na to, co si budou myslet ostatní.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Každý sní o jiných Vánocích, vy splňte sen sobě a své rodiněFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

2. Stanovte dárkový (roz)počet

Vy možná Vánoce milujete, ale partner z nich odvázaný není, stejně tak můžete mít rozdílné představy o tom, kolik utratíte za dárky a koho obdarujete. Vy máte pocit, že drobnost by měl dostat každý, s kým jste byli letos v kontaktu, muž se domnívá, že pouze nejbližší rodina a ideálně jen děti.

Zkuste se potkat někde uprostřed a proberte to včetně rozpočtu. Na Vánocích nejsou nejdůležitější nákupy, ale společně strávený čas, a není třeba si kvůli dárkům utahovat opasek až do února.

3. Dejte pozor na alkohol

Popíjíte v adventu vaječňák, svařák nebo punč a během svátků si musíte připít s každým strejdou? Mnoho vánočních hádek má na začátku alkohol. Po pár skleničkách často bez zábran řeknete, co si normálně jen myslíte. Navíc se potkáte i s lidmi, které během roku nevídáte (asi k tomu máte důvod), a napětí, jež mezi vámi je, se alkoholem jen posílí.

Letos jinak! Vyhněte se nadměrnému pití a nenechte se vtáhnout do vášnivých diskusí. Pokud víte, že by k hádce mohlo dojít, poproste blízkého člověka, aby na vás lehce „dohlížel“.

Foto: MarkoV87, Shutterstock.com

Alkohol k oslavám a rodinným setkáním patří, ale není třeba se budit celé svátky s kocovinouFoto: MarkoV87, Shutterstock.com

4. Promluvte si o trávení volna

Vy chcete odpočívat u pohádek a chodit na procházky, zbytek rodiny chce hrát hry na počítači, sledovat fotbal v televizi a cpát se cukrovím. Zásadní je se dohodnout, co budete podnikat společně a kdy se rozdělíte.

O Vánocích se zvyšuje počet pozvání i návštěv. Proberte doma, koho chcete vidět a koho ne, zda budete někoho zvát vy nebo budete hosty. A i když se vaše představy o ideálním počtu akcí liší, nedělejte podpásovky typu: „Jéééé, já ti to neřekla? Babička nás pozvala na husu. Za hodinu odcházíme.“

5. Rozdělte si povinnosti

Často se píše o tom, jak si naplánovat týdny do Vánoc, abyste všechno pěkně stihli. Ale ono je fajn rozplánovat si i Štědrý den a další sváteční dny. Kdo bude chystat stůl a kdo má na starosti salát? Kdo dojede pro babičku a kdo dojde s tříděným odpadem, kterého bude jistě požehnaně?

Nečekejte, že se povinnosti rozdělí samy, nestalo se to v minulosti a nestane se to ani teď. A házet kyselé obličeje, protože děláte všechno sami, je zbytečné a kazí to náladu všem.

Foto: Andriy Blokhin, Shutterstock.com

Oni koukají na televizi a já tu dělám útulno... Asi jsem se opět nezatvářila jasně!Foto: Andriy Blokhin, Shutterstock.com

6. Ukažte vděčnost

Můžete mít pocit, že si s dárky nedalo vaše okolí takovou práci jako vy nebo že bramborový salát od tchyně není tak dobrý, jako děláte vy. Ale ukažte vděčnost! Má to kouzelný účinek. Uklidní to nervy vaše i všech okolo a zlepší to náladu.

Řekněte hostům, jak rádi je vidíte, ptejte se, jak se mají, a poděkujte, že si na vás udělali čas, a dokonce přišli s dárkem.

7. Nechte dětem volnost

Mnoho lidí Vánoce slaví jen kvůli dětem a pak mají nastavená očekávání, jak moc by si toho potomci měli vážit a jak by měli svátky prožívat. Že je neberou tradice a místo toho si chatují s kamarády? Že se cpou rohlíčky dávno před Štědrým dnem? Že by místo kapra se salátem ocenili smažený sýr s hranolky? Že dárky, které jste měsíce s láskou vybírali, rozbalí během pár minut a téměř nepoděkují?

Nechte je žít. Jestli chcete, aby děti na Vánoce vzpomínaly s láskou, přestaňte je prudit a úkolovat.

Související témata:

Načítám