Hlavní obsah

Typy otců, kteří si dnešní svátek opravdu zaslouží: citlivý, hravý, ochranář. Nejspíš je tam i ten váš

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den otců? To je den stvořený k oslavám tatínků, kteří mění dětství svých potomků v jedno velké dobrodružství, dmou se pýchou nad každou bábovičkou, za své děti přebrali plnou zodpovědnost a chrání je jako tygři. Jaký typ otce je ten váš?

Článek

Dnes slaví všichni tátové světa. A my lobbujeme za to, aby se Den otců těšil podobné popularitě a vážnosti jako Den matek. Ano, rozhodně se mezi tatínky najdou tátové pasivní, nepřítomní, zakazující i choleričtí… Ti, kteří se dětem nevěnují, zadělávají jim na mindráky a traumata a jedou podle snad už přežitého vzorce „o děti se stará žena, já mám na starosti důležitější věci“. Chceme dnes oslavit tátu hravého, zručného, pyšného a zodpovědného. Zkrátka všechny otce, kteří si děti pořídili, aby s nimi opravdu byli. Jaké typy to jsou?

Táta zodpovědný

Je na něj spoleh a vždy víte, co od něj čekat. Nebývá moc impulzivní a akční, ve skutečnosti vždy ocení především klid a jistotu. Zodpovědný otec rád plánuje a organizuje, má přehled nejen o tom, do které třídy jeho syn a dcera chodí, ale i kdy se koná rodičovské sdružení, kdy se chodí na fotbal a kdy na tancování. Přeberou od žen klidně zodpovědnost za termíny očkování i ořezané tužky. Možná to není táta spontánní, ale vnáší do života rodiny řád a pořádek.

Foto: Daxiao Productions, Shutterstock.com

Táta, který ví, kdy je fotbal, a pak neúnavně fandíFoto: Daxiao Productions, Shutterstock.com

Táta hravý

Tihle tátové si v sobě zachovali trochu toho dítěte a velmi si užívají, že s potomky mohou být sami sebou. Jsou hraví, s dětmi si skvěle rozumí, vědí, jak na ně, hýří nápady a umí se nadchnout. Hrát si je neotravuje, naopak ve hru přemění i běžné činnosti, takže se z přípravy večeře lehce stane nezapomenutelná chvíle. Milují s dětmi sledovat animované filmy, číst před spaním knížky i hrát deskovky.

Táta pyšný

Většina tátů je na své děti pyšná a čas od času se jimi ráda pochlubí. Táta hrdý se ale ve svých dětech přímo vidí, málokdy mluví o něčem jiném a dává je na odiv. Ani se nesnaží o nenápadnost. Když jejich dítě řekne poprvé táta, křičí to do světa a popisují novinkou všechny online zdi. Když se potomci naučí jezdit na kole nebo odmaturují, mění se tento táta v dmoucího se páva. Nechybí na žádném zápase ani školní akademii. A ač někdy umí svým nadšením i ztrapnit, děti vědí, že je tu pro ně. Je podporou i oporou, fanouškem i parťákem a děti jsou pro něj na prvním místě.

Táta ochranář

Potom, co se stanete rodiči, zjistíte, co znamená nekonečná a bezpodmínečná láska. A zároveň sami sebe překvapíte tím, že byste dokázali zabít, pokud by někdo ublížil vašemu dítěti. Táta ochranitel se mění v tygra, který dohlíží na bezpečí svého mláděte, chrání rodinu a analyzuje možná nebezpečí. Jen se dítě postaví na vratké nohy, polepí byt molitanem a zabezpečí zásuvky. Historky o tom, jak otec nabíjí pušku, když se blíží potenciální nápadník jeho holčičky? Nemusí jít o vtip.

Foto: illustrissima, Shutterstock.com

Nevyznává teorii, že si dítě musí trochu natlouct, aby pochopilo, o čem je život. Chrání ho před každým škobrtnutímFoto: illustrissima, Shutterstock.com

Táta citlivý

Tenhle otec bere ohled na to, co si lidé (i ti malí) v jeho okolí myslí a jak se cítí. Nesnaží se jednat z nadřazené pozice síly, ale děti vnímá jako lidi s přáními i potřebami a respektuje je. Ví, co si ke kterému svému potomkovi může dovolit, koho čím namotivuje, na koho platí objetí a na koho trocha popichování. Zná kamarády svých dětí, oblíbené činnosti i hračky a umí jim naplánovat skvělou oslavu, které se také aktivně zúčastní.

Táta dobrodruh

Děti milují příběhy plné napětí, akce a dobrodružství. A některé to znají osobně, protože jejich táta je akční dobrodruh, který nevynechá jedinou příležitost k úniku mimo realitu. Plánuje bojovky, výlety, dovolené. Staví s dětmi bunkry, má plnou hlavu nápadů. Je to takový Yes man, nikdy neřekne ne zábavě.

Táta zručný

Táta, který opraví pračku, složí skříň a vymaluje pokoj? Velká inspirace a hodno respektu. Že to v době, kdy si můžete objednat hodinového manžela, není důležitá vlastnost či hodnota? Omyl. Táta, ke kterému vzhlížíte, protože nejen nemá ruce dozadu, ale je velmi zručný, je obrovská devíza do budoucna. Lecčemu děti naučí a je imponující, že se nebojí práce. Děti rády sledují, jak se umí do manuální práce ponořit, stojí mu po boku, jsou jeho pomocníci, které učí všemu, co zná. Tak vypadá vzor.

Načítám