Hlavní obsah

Den otců bez otců: pouze s maminkou vyrůstal bývalý americký prezident i oscarová herečka

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí červnovou neděli oslavujeme otce, táty a tatínky. Ty, kteří své děti milují, mají s nimi krásný vztah, předávají jim životní zkušenosti a kryjí jim záda. Kteří slavní to štěstí neměli a vyrůstali bez otce?

Článek

Dnes se slaví Den otců a obvykle se zdůrazňuje, jak zásadní roli tátové v životě dětí hrají, diskutuje se na téma „táta děti nehlídá, jsou jeho“ a všichni jsou trochu naměkko, protože si uvědomují, co pro ně táta znamená.

Jenže někteří to štěstí nemají, buď otec takhle nefungoval nebo vyrůstali bez něj. Včetně celebrit. Svět showbyznysu je pestrá směsice lidí, kteří pochází z nejrůznějších prostředí. Někteří se narodili se stříbrnou lžičkou v puse, jiní dospívali v chudobě. Někoho na premiéry či na koncerty doprovází dodnes celá rodina, jiní se v útlém věku museli vyrovnat s tím, že je táta opustil a starali se o ně maminky nebo prarodiče.

Barack Obama (60)

Ač sám je tátou příkladným a i jako hlava Spojených států amerických nikoho nenechal na pochybách, jak jsou pro něj jeho dcery i manželka Michelle (57) důležité, on to štěstí neměl. Jeho rodiče se rozvedli, když mu byly čtyři roky a otec pocházející z keňského kmene Luo se vrátil zpět do domoviny. Dlouhé roky jej tak vychovávala matka samoživitelka a nakonec se do výchovy zapojili i prarodiče. Barack Obama vyrůstal v Indonésii a na Havaji.

Foto: Profimedia.cz

Matka i prarodiče udělali vše, aby se mu dostalo i dobrého vzděláníFoto: Profimedia.cz

Adele (34)

Bez otce vyrůstala i zpěvačka, kterou proslavil hlas jak zvon. Je majitelkou nejprodávanějšího alba v historii i držitelkou mnoha ocenění a celý svět jí aktuálně fandí v nalézání duševní rovnováhy, jejíž součástí je i obdivuhodný boj s kily navíc. S otcem k sobě neměli nikdy blízko a zhoršilo se to ještě víc, když vykutálený tatínek prodal svůj „příběh“ bulváru a svěřil se, jak špatný otec je a jak vřelý vztah má k alkoholu.

Nakonec se prý chvíli před tím, než otec v roce 2021 zemřel, usmířili. A ona se během rozhovoru s Oprah Winfrey (68) svěřila, jak ji dětství bez táty ovlivnilo a jak ubližovala partnerům, aby neublížili oni jí.

Foto: Profimedia.cz

Vyrůstání bez otce ovlivnilo její vztahy a dlouho jí trvalo, než trauma překonalaFoto: Profimedia.cz

Jodie Foster (59)

Oceňovaná herečka a režisérka svého otce nepoznala, opustil totiž rodinu ještě před jejím narozením a jako důvod k rozchodu s její matkou uvedl, že je prý lesbička. O Jodie Foster a její tři starší sourozence se tak matka Evelyn starala sama. A jestli herečce otec chyběl? Mít jen jednoho rodiče pro ni bylo to jediné, co kdy poznala, přišlo jí to přirozené.

A je dost pravděpodobné, že jej ani nenavštěvovala ve vězení, kam se na sklonku života dostal za finanční podvody.

Foto: Profimedia.cz

Když jediné, co znáte, je rodina bez otce, nijak divné vám to nepřijdeFoto: Profimedia.cz

Keanu Reeves (57)

I hvězda Nebezpečné rychlosti (1994) a série Matrix nebo legendární představitel Johna Wicka ví, jaké to je vyrůstat bez otce. Keanu Reevese a jeho sestru Kim tak vychovávala jen maminka a poměrně dost nevlastních tatínků. Ač jim táta nebyl nablízku, dokázal působit bolest i na dálku, například ve chvíli, kdy byl za držení kokainu poslán do vězení. Během jednoho rozhovoru herec poznamenal, že doufá, že jeho otec bude v pořádku, ať už to znamená cokoli.

Ale své matce vděčí za celoživotní podporu a bývá často jeho doprovodem na červeném koberci.

Foto: Profimedia.cz

K matce má vztah velmi blízký, otce veřejně odsoudilFoto: Profimedia.cz

Halle Berry (55)

Oscarová herečka a filmová Catwoman (2004) vyrůstala bez otce od svých čtyř let a navíc byla svědkem toho, jak násilnicky se otec doma choval. Později herečka v jednom z rozhovorů prohlásila, že ani nemá tušení, zda je její otec vůbec ještě naživu, z čehož je jasné, jak jejich vztah po jeho odchodu od rodiny vypadal.

Před pár lety si ovšem Halle Berry na svého zesnulého otce vzpomněla právě na Den otců, podle svých slov mu dokázala odpustit. Násilně se choval kvůli alkoholu a ona se díky terapii se svými traumatizujícími zážitky z dětství vyrovnala.

Foto: Profimedia.cz

Ač byla svědkem toho, jak se její otec choval násilnicky, dokázala pro něj najít pochopeníFoto: Profimedia.cz

Kate Beckinsale (48)

Představitelka upírky Seleny z epické série Underworld (2003–2016) je dcerou herce Richarda Beckinsala, který však v 31 letech, když bylo jeho dceři pět let, zemřel na infarkt. Herečka se později svěřila, že jí nikdy nepřestal chybět, ale ač byla hodně malá v době jeho smrti, stále si na něj uchovala několik vzácných vzpomínek. A je moc ráda, že odkaz otce žije dál i v britské kultuře.

Foto: Profimedia.cz

Její otec zemřel velmi mladý, ve spánku měl masivní infarktFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám