Hlavní obsah

Romantika za pár korun: Tenhle hrneček z lásky zvládne vyrobit opravdu každý

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Blíží se 14. únor a je čas připravit láskyplné překvapení pro partnera. My pro vás máme jeden výtvarný tip, ke kterému však nepotřebujete ani špetku uměleckého nadání. Snad jen trochu trpělivosti.

Článek

Zamilovaní se na půlku února těší a chystají Valentýna pořádně oslavit – bude kytička, večeře nebo snad malý šperk? Ale třeba patříte mezi ty, kteří na americké svátky moc netrpí nebo jsou zrovna tak trochu single. Ať je to tak nebo jinak, tvořivou chvilku si můžete udělat kdykoli a výsledek vás určitě potěší.

Malování porcelánu bylo ještě donedávna spíš výsadou profesionálních „maléreček“. Se speciálními barvami se pracovalo poměrně těžce a finální výpal byl nutný v peci. Dnes je všechno jinak. Obchůdky s výtvarnými potřebami nabízejí spoustu moderních vychytávek.

Co budete potřebovat?

Základem je porcelánový hrnek. Možná najdete nějaký jednobarevný doma anebo zajděte pro obyčejný bílý do supermarketu. Vybírejte podle tvaru ucha – mělo by být podlouhlé a pěkně klenuté, aby připomínalo půlku srdce. Fix pro malování na porcelán koupíte ve výtvarných potřebách a stojí zhruba 100 korun. Tloušťka hrotu bývá od 0,5 do 1,5 mm, barev na výběr je nespočet.

Foto: Eva Malúšová

Fixy koupíte ve výtvarných potřebách a zbytek možná máte doma Foto: Eva Malúšová

Dále si připravte tamponky a trošku alkoholu na odmaštění povrchu hrnku, nůžky, tužku, obyčejný i samolepicí papír – výborně poslouží kancelářské etikety na dopisy, které se dají koupit po jednotlivých arších v papírnictví, a skvěle byste zužitkovali i zbytky samolepicí tapety.

Obkreslení tvaru ucha

Nejprve si jednoduchým obkreslením na papír vytvořte šablonu hrníčkového ouška. Půlsrdíčko vystřihněte a přiložte k samotnému uchu.

Foto: Eva Malúšová

Nejprve vytvořte obyčejnou papírovou šablonku Foto: Eva Malúšová

Zastřihávejte okraje tak dlouho, až bude po celém obvodu papírové šablony vidět porcelán ucha. Jinými slovy: kolem papíru musí zůstat na oušku dost místa, kam se bude malovat.

Foto: Eva Malúšová

Přesnost je v tuto chvíli nezbytná Foto: Eva Malúšová

Samolepicí papír přeložte a k vzniklé hraně dejte rovnou část šablony. Obkreslete ji a vystřihněte – v ruce budete držet krásné souměrné srdíčko.

Foto: Eva Malúšová

Obkreslit a opět přesně vystřihnout Foto: Eva Malúšová

Jde se na dekorování

Před samotným malováním je třeba porcelánový povrch odmastit, k čemuž nejlépe poslouží vatový tamponek nebo papírový kapesníček namočený do alkoholu. Stačí několikrát přejet celý povrch hrníčku a chvilku počkat, až se tekutina odpaří.

Foto: Eva Malúšová

Tady si dejte záležet, aby byl papír na správném místě – máte několik pokusů Foto: Eva Malúšová

Stáhněte z vystřiženého samolepicího srdíčka spodní vrstvu a opatrně ho nalepte na ouško hrníčku. Když se to nepovede napoprvé, nevadí. Odlepit a znovu přitisknout můžete několikrát. Stejně postupujte s nalepením druhé půlky na hladký povrch hrnku.

Červená varianta

Foto: Eva Malúšová

Jednou rukou pevně držte hrneček a druhou si opřete o nenamalovanou část Foto: Eva Malúšová

Teď je ta pravá chvíle na tečkování. Nabízíme dvě možnosti. První, červená varianta je rychlejší, ale vyžaduje přesnost. Jde o to, namalovat výraznější puntíky podél celého obvodu srdce v jedné řadě. Soustřeďte se, aby byly jednotlivé tečky stejně velké, a dodržujte alespoň přibližně shodnou vzdálenost mezi nimi.

Foto: Eva Malúšová

Zamilovaný vzkaz potěší a možná rozesměje Foto: Eva Malúšová

Stejně postupujte i na druhé straně ouška. Když už získáte v tečkování grif, můžete ještě další srdce udělat někde na ploše hrnku a podobně jako my připsat zamilovaný vzkaz.

Malé tečky pro velké hračičky

Foto: Eva Malúšová

Černobílá kombinace může být také rozverná Foto: Eva Malúšová

Když se rozhodnete pro subtilnější dekor, zvolte tenčí hrot fixu a nejprve namalujte bezprostředně u šablony dvě nebo tři řady hustě nasázených puntíků. Pak pokračujte vrstvou s většími mezerami a tak dále. Stejně postupujte i na druhé straně ouška.

Foto: Eva Malúšová

Toto je okamžik, kdy se mohou ukázat nějaké nedostatky nebo rozpité tečky – spravíte je jednoduše Foto: Eva Malúšová

Jakmile dokončíte tečkování, přijde na řadu sundání nalepené šablony.

Fixové barvy na porcelán jdou poměrně dobře odstranit ještě půl hodiny po namalování, takže se nebojte, že když vám ujede ruka, je všechno ztraceno. Normálně to růžkem papírového kapesníku nebo štětičkou do ucha odmažete a jede se dál.

Foto: Eva Malúšová

Při vytahování z trouby pozor na popálení Foto: Eva Malúšová

Pro finální zafixování malůvek je třeba vydržet zhruba 24 hodin a pak dát hrnky zapéct do obyčejné trouby vyhřáté na 150 stupňů Celsia na zhruba 20 minut. A samozřejmě nechat důkladně vychladnout. Můžete je pak dokonce mýt v myčce.

Foto: Eva Malúšová

A valentýnské překvapení je na světěFoto: Eva Malúšová

Jdete si koupit fixy a pustíte se do tečkování? 

Reklama

Související témata:

Načítám