Hlavní obsah

Rychlá a levná proměna bytu: Zkuste samolepicí tapety. Hodí se i do koupelen a nabízí spoustu vzorů

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeď z dřevěných polen v obýváku a metrové zrcadlo v předsíni, obojí za pár stovek a během hodinky? Tak tohle dovedou samolepicí tapety. Jaké vybrat a jak s nimi zacházet?

Článek

Samolepicí tapety či fólie jsou doslova požehnáním pro všechny, kteří cítí potřebu nějak proměnit byt, ale aby to bylo co nejrychleji, nejlevněji a bez nepořádku. Právě s nimi to půjde hravě a můžete si vybrat z tolika barev, vzorů a stylů, že vyhoví každému interiéru.

Kam tapety nalepit?

Pokud uvažujete o použití samolepicí tapety, pak vždy jen na povrch, který je nesavý a hladký. Může to být sklo, zrcadlo, plech, nábytková deska (lamino), umakart, lakované dřevo, ale třeba i dlaždičky. Jde o to, aby byl povrch nejen hladký, ale i suchý, čistý a bezprašný. Ideální je, pokud ho odmastíte, omyjete, pořádně usušíte, a potom teprve začnete lepit. Pokud je plocha drsná, musíte ji před lepením obrousit. 

Kdybyste chtěli samolepicí tapety použít třeba na cihlovou, dřevotřískovou nebo cementovou zeď, pak ji musíte nejdřív natřít lakem nebo barvou, aby se staly nesavými a hladkými.

Trochu jiný postup je u okenních statických či adhezivních fólií, které nemají lepidlo, ale drží na principu statické elektřiny – sklo navlhčíte, fólii přiložíte hladkou stranou, uhlazením odstraníte případné bublinky vzduchu a hotovo. Na okno nebo sklo ale můžete pořídit i transparentní samolepicí fólie, které obsahují vrstvu lepidla.

Jak samolepicí tapety nejlépe nalepit, vám vždy poradí na obalu výrobce. Potřebovat budete vhodné nářadí, hlavně hladítko, kterým vytlačíte zpod tapety vzduchové bubliny.

Foto: Archiv firmy

Fólie na sklo Static Antwerpen, 90 x 150 cm v e-shopu E-color za 362 Kč. Propustí denní světlo, ale zabrání zvědavým pohledům. Je bez lepidla a lze ji použít opakovaněFoto: Archiv firmy

Hodí se tapety do vlhka?

Majitelé starých panelákových koupelen jistě zpozorněli při informaci, že samolepicí tapety lze nalepit i na umakart. Hodí se ale i do vlhkých prostor? Hodí. Lepší je, když sáhnete po omyvatelných samolepicích tapetách. Ty jsou určené právě do míst, kde může být vlhko, tedy koupelen a kuchyní. Mají takový povrch, aby vydržely stříkání vody, a jsou odolné proti otěru při údržbě.

Foto: Archiv firem

Zleva: Obrazová tapeta stará zeď, 120 x 260 cm, strukturovaná, v e-shopu Nilavel za 2866 Kč. Samolepky na koupelnové dlaždice, 10 x 10 cm, v e-shopu Rivio 10 kusů za 289 KčFoto: Archiv firem

Jak tapety nalepit

Práce se samolepicími tapetami je velmi snadná, dají se lehce řezat nebo střihat na požadovaný rozměr a můžete je libovolně tvarovat. Díky mřížce z centimetrových políček na zadní straně je pohodlně naměříte a rovně ustřihnete. Je dobré vědět, že lepidlo tapet se vytvrdí asi po 24 hodinách po nalepení, takže pokud něco potřebujete opravit, klidně ji do té doby můžete strhnout a opravit to.

Rozměry samolepicích tapet

Na trhu se samolepicí tapety prodávají v rolích o šířce 45 cm, 67,5 cm a 90 cm, nebo v již přesně nařezaných dílech, například u samolepicích fototapet na dveře. Někdy si lze objednat i rozměry speciální, ovšem za příplatek.

Foto: Archiv firmy

Takhle dovede změnit vzhled dveří fototapeta s různým vzorem, rozměr 95 x 210 cm, omyvatelný vinyl, v e-shopu Fotožaluzie za 890 KčFoto: Archiv firmy

Barvy a motivy

Sortiment samolepicích tapet je tak široký, že si vlastně nejde nevybrat. Můžete mít jednobarevné, s grafickými vzory, bláznivými barvami, přírodními motivy, jako fotku, mohou imitovat kůži, kožešiny, ale třeba i kov nebo oprýskanou cihlovou zeď.

Foto: Archiv firmy

Samolepicí tapeta ve stylu cihly Secrets of the Wall, 245 x 175 cm, lepení na dřevo, v e-shopu Dovido za 1878 KčFoto: Archiv firmy

Samolepicí poloprůhledné i průhledné fólie se lepí na okenní skla, kde mohou nejen zabránit pohledům zvenčí, ale také se stát UV filtrem a nahradit záclony a závěsy. Na skleněných stěnách v koupelně budou působit skvěle ty barevné, které ulehčí i údržbu, tedy boj se skvrnami po vodě.

Do dětských pokojů se často používají samolepicí tapety veselých barev, s pohádkovými motivy, ale i ty tabulové, na které se dá psát křídou. Právě v pokojích pro děti lze tyto tapety použít i na změnu vzhledu nábytku, zásuvek nebo boxů na hračky. A jste-li milovníci podivností, pak hledejte tapety, které ve tmě světélkují. Velmi efektně působí i tapety zrcadlové.

Pokud byste si opravdu nevybrali, nebo potřebovali něco opravdu speciálního, můžete si dokonce nechat udělat tapetu z konkrétní fotografie nebo vzoru.

Foto: Archiv firmy

Samolepicí zrcadlová fólie, 0,45 x 5 m, velmi reálný odraz, v e-shopu Tapety na zeď za 799 KčFoto: Archiv firmy

Jde samolepicí tapety odstranit?

I když jsou samolepicí tapety skvělým řešením pro renovaci v bytě, může se stát, že už vás přestanou bavit a chcete je sundat. I v tomto směru jsou relativně v pohodě. Mělo by se vám podařit je snadno sloupnout, a pokud po nich zůstane lepivé místo, lze ho odstranit houbičkou s trochou mouky, která na sebe lepidlo nabalí, nebo přípravkem s alkoholovým nebo benzinovým základem. Fólie se lépe odstraní po nahřátí, třeba fénem.

Reklama

Načítám