Hlavní obsah

Rovnátka pro dospělé: Pro koho se (ne)hodí a kolik stojí?

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Rovnátka už nejsou jen symbolem školních let, ale nasazuje si je stále víc dospělých. Potřebovali byste je také? A hlavně - dokázali byste pro ně obětovat kávu nebo červené víno?

Článek

Možná ještě vzpomínáte na drátěná a nepohodlná rovnátka svého mládí a říkáte si: už nikdy! Ale moderní rovnátka, to je něco jiného. Jen si za to musíte dost zaplatit a být odhodlaní kvůli nim leccos vydržet. Proč o nich tedy uvažovat a pro koho jsou správným řešením?

Zdravotní rizika křivých zubů

Nějaká ta mezírka mezi jedničkami, nebo jeden trochu vychýlený zub, který se u vás v rodině stal dědičným znakem, není nic strašného. Ovšem čím jsou zuby víc „šejdrem“, tím závažnější to je a může to mít i zdravotní dopad.

„Výrazně křivé zuby se špatně čistí a zároveň na nich ulpívá víc plaku. Výsledkem mohou být častější záněty dásní. Mohou způsobit i špatný skus, kvůli kterému dochází k nadměrnému přetěžování a opotřebování některých zubů,“ říká ortodontistka Mája Konvalinková. Tyto důvody platí po celý život. V důsledku stárnutí, ale třeba i ztráty zubů, se totiž jejich křivý růst zhoršuje.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Moderní rovnátka jsou ta neviditelná, vyrobena mohou být z různého materiáluFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Jaká rovnátka vybrat 

O tom, jaká rovnátka jsou pro vás nejlepší, rozhoduje spousta faktorů. Současným standardem jsou fixní přístroje (zámečky a dráty), u dospělých jsou ale stále oblíbenější snímací foliové systémy (neviditelná rovnátka). Jejich výhodou je digitální plánování léčby, estetika, lepší hygiena. Nevýhodou je, že je nelze použít u všech vad.

Můžete mít rovnátka právě vy?

Je i otázka, zda jste schopni tuto léčbu absolvovat. „Překážkou může být špatné čištění zubů. Pokud nejsou zuby  čisté a dásně zdravé, probíhá vše pomaleji, více to bolí, a může dojít i k poškození zubů a okolních tkání. Takovým pacientům se proto rovnátka nenasazují,“ říká MUDr. Jiří Petr.

Dále je potřeba rovnátkům přizpůsobit i jídelníček. „Pokud konzumujete sladkosti , zvyšuje se riziko zubního kazu. U foliových rovnátek navíc hrozí jejich zbarvení především kávou, čajem, červeným vínem, barevnými limonádami i ovocnými šťávami – před pitím takových nápojů je proto praktičtější folie sejmout. Nejlepší je pít čistou vodu,“ upozorňuje MUDr. Jiří Petr.

Foto: anatoliy_gleb, Shutterstock.com

Sladkostem se raději vyhněte, nebo dbejte na pečlivé čištění zubůFoto: anatoliy_gleb, Shutterstock.com

Kolik za ně?

To, co bude nejvhodnější právě pro vás, vybere odborník. „Záleží na typu vady, věku a vaší schopnosti spolupracovat,“ vysvětluje MUDr. Jiří Petr. Kolik vás budou rovnátka stát, to nelze dopředu říci. „Ceny se pohybují od několika tisíc korun až k cenám okolo sto tisíc korun,“ dodává lékař.

K této částce si musíte přičíst i náklady na daleko častější dentální hygienu. „Je to důležité i proto, že se postavení zubů mění a je třeba tomu přizpůsobit čištění,“ radí dentální hygienistka Zuzana Chmelařová, DiS.

Vlastní rovnání trvá od půl roku do tří let, stabilizace výsledku může trvat léta.

Víte o svých zubech opravdu dost? Tohle je 5 největších mýtů o zubech

Reklama

Související témata: