Hlavní obsah

8 důvodů, proč se vám dělá zubní kámen

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Na rozdíl od zubního kazu si o zubním kameni spousta lidí myslí, že je pouze neestetický, nikoli však škodlivý. Bohužel to není pravda a kámen na vašich zubech může snadno způsobit bolestivé potíže.

Článek

Co to vlastně je? Jde o zmineralizovaný zubní povlak ze zbytků potravy, který podporuje vznik zánětů, zubního kazu, parodontózy, a při dlouhodobém ignorování může vést i ke ztrátě zubu. V ústech se vytváří přirozeně a při správné hygieně by se vám ho mělo dařit eliminovat už v zárodku. Pokud se tak neděje, děláte některou z častých chyb.

Důvod první: Jíte moc cukru

První, co se vám na zubech tvoří, je zubní plak. Usazuje se zejména těsně u dásní a daří se v něm různým mikroorganismům. Pokud si často dopřáváte sladké, ocení to i bakterie, cukr je pro ně totiž hlavní potravou. Škodí nejen sladkosti, ale i sladké limonády nebo med. Pokud se plaku včas nezbavíte, působením iontů kalcia začne tvrdnout. Bakterie navíc podporují jak tvorbu zubního kamene, tak zubního kazu.

Foto: kikovic, Shutterstock.com

Bakterie cukr ocení. Proto péči o ústní dutinu nepodceňujteFoto: kikovic, Shutterstock.com

Důvod druhý: Chce to víc zeleniny

Existují potraviny, které umí plak ze zubní skloviny „umýt“. Je to zejména tvrdší a hodně vláknitá zelenina jako mrkev, kedluben, celer nebo petržel. „Čím více vláknitá je struktura zeleniny, tím více je třeba ji žvýkat, což podporuje produkci slin vytvářejících ve vašich ústech zdravé prostředí,“ vysvětluje vedoucí lékař dentální kliniky MUDr. Jan Stuchlík.

Důvod třetí: Málo pijete

Velmi užitečná je obyčejná voda. Neutralizuje pH v ústech a pomáhá odplavovat zbytky jídla. Navykněte si po jídle pít nebo si ústa vypláchnout. Je to lepší, než si zuby ihned po jídle čistit, to by v kombinaci s některým jídlem mohlo dokonce zvýšit zubní erozi.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Po jídle si ústa alespoň vypláchněte vodou. Vyhněte se čajům či sladké šťávěFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Důvod čtvrtý: Neměníte kartáček

Obecně platí, že kartáček by se měl měnit každé tři měsíce (mrkněte, jak ho pak využít). Máte-li ale v ústech kámen, který se vám nedaří čistit, bude ve vaší ústní dutině zabydleno zřejmě více bakterií, které ulpívají i ve vašem kartáčku. A špinavým kartáčkem toho moc nevyčistíte. Měňte ho ideálně každý měsíc, nebo ho alespoň pravidelně důkladně čistěte, můžete ho nechat přes noc ponořený v antibakteriální ústní vodě, octu nebo alkoholu.

Důvod pátý: Spoléháte jen na kartáček

Pravidelná hygiena je alfa a omega správné péče o zuby. „Dbejte na to, abyste zubní hygienu prováděli dvakrát denně, ráno před snídaní a večer před spaním. Po večerním čištění už nic nejezte a pijte jen vodu,“ radí Jan Stuchlík. Kromě kartáčku se neobejdete bez zubní pasty s posilujícími fluoridy, mezizubních kartáčků a dentální nitě pro dočištění.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Kartáček by měl mít měkká a hustě osázená vlákna na malé hlaviciFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Důvod šestý: Nevyžadují vaše zuby víc péče?

Máte-li se zuby jakýkoli problém, udělejte pro jejich péči maximum. Zejména křivé zuby či zuby s rovnátky jsou ke vzniku zubního kamene náchylnější. Pozor i na parodontózu, kdy se vám plak snáze dostane pod dásně. Kromě běžných hygienických pomůcek se vám vyplatí pořídit ústní vodu a ústní sprchu, kterou lépe vyčistíte špatně dostupná místa.

Důvod sedmý: K zubaři ano, na hygienu ne

Zubař vás možná na zubní kámen upozorní, ale ne vždy vám ho odstraní. Poraďte se s ním, jak místa, kde se vám usazuje, správně čistit a problému předcházet, ale na důkladné vyčištění choďte dvakrát ročně k hygienistce.

„Odborníci k odstranění kamene nejčastěji používají mechanické prostředky jako ruční škrabku scaler, kyretu nebo ultrazvuk. Na dočištění se používají lešticí pasty, které zuby vyhladí a preventivně působí proti usazování kamene nového,“ popisuje MDDr. Ondřej Šrámek z dentální kliniky.

Důvod osmý: Věříte na nebezpečné triky 

Ve snaze ušetřit za „drahou“ dentální hygienu zkoušíte doma různé babské rady? Rozpouštění kamene kyselinou citronovou nebo octovou, přikládáním plátků citrusových plodů ani popelem zuby nevyčistíte, spíše si je naleptáte či poškrábete. V poškozené sklovině se pak usazuje kámen snáze, hrozí vám i zubní kaz, zánět nebo prasknutí zubu. A to vás pak vyjde mnohem dráž.

Opatrní buďte i v případě bělidel na bázi sody či peroxidu z drogerie. „Bohužel u nich není přesně daná potřebná koncentrace. Vyloženě škodlivá nejsou, ale nejsem si jist jejich účinností,“ varuje stomatolog Radoslav Lacina.  

Věděli jste, že dentální hygiena chrání nejen zuby, ale ochrání vás i před mrtvicí a rakovinou?

Reklama

Související témata:

Načítám