Článek
Vůně grilovaného steaku, dobrá zábava s rodinou či přáteli, a když se rozhlédnete okolo… vidíte sníh. Že je to podle vás neslučitelné spojení? Možná, ale jen na první pohled. Ano, i konzervativní Češi začínají přicházet na chuť zimnímu grilování, které je v oblibě v alpských zemích či USA. Stačí jen dodržet jednoduchá pravidla a nová zimní zábava, na jejímž konci čeká chutná odměna, může začít.
Na terase, balkoně i pod sjezdovkou
Na terase, balkoně či chalupě, záleží jen na vás. Chladno nevadí, grilování z hlediska obsluhy grilu by mohlo zkomplikovat snad jen větrné počasí. Každopádně se dobře oblečte a po ruce mějte termosku s teplým čajem, případně svařákem.
Ideální příležitostí je pak dovolená na horách s partou přátel. Odpočinkové odpoledne, kdy si dáváte pauzu od sjezdovky, můžete ozvláštnit právě společným grilováním. Děti se mezitím zabaví na saních, koulovanou nebo postaví sněhuláka. Uvidíte, jak jim vyhládne.
V zimě s poklopem
Počítejte s tím, že v zimě spotřebujete více paliva. Dejte pozor, aby bylo opravdu suché. „Uhlí a brikety zapálíte bez obtíží i v zimě, hlavně musí být pořádně rozžhavené. Až zbělá, můžete se pustit do grilování,“ vysvětluje Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach a my dodáváme – nejlépe zdravého.
V zimním počasí pak rozhodně oceníte grily s poklopem. Ty jednak ochrání pokrm před případným sněžením, hlavně ale zajistí rovnoměrné propečení masa. Dosažená teplota se pohybuje kolem 180 °C a díky vzduchu, který proudí pod poklopem rovnoměrně, se grilované potraviny nemusí často obracet, což se hodí pro ryby či drůbež. Pochutnáte si ale i na hovězím, vepřovém, zvěřině či dobrých klobáskách, které budou i v zimě raz dva hotové.
Vaší fantazii a iniciativě se meze nekladou. Touto metodou grilování pod poklopem můžete zkusit připravit i sladký moučník. Vynikající bude v alobalových zapékacích mističkách třeba ovocný crumble, který nejlépe chutná ještě horký – v zimě „značka ideál“.
Každopádně mějte na hotové pokrmy nachystanou poklici či alobal, aby vám nevychladl, ještě než jej naservírujete.
Komfortněji a rychleji na plynu
V poslední době získávají velkou oblibu grily na LPG – tedy na plyn. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí je lze snadněji a přesněji regulovat, navíc jsou rychleji připravené k použití, což je v chladnu velkou devizou. Navíc se nemusíte obávat kouře, jenž by mohl v tomto období budit nežádoucí pozornost.
Místo láhve, kterou jste používali v létě, si ale pořiďte speciální zimní směs. „Pokud se chystáte na zimní grilování, sáhněte po láhvi naplněné pouze propanem. Zatímco butan se přestává při teplotách kolem nuly odpařovat a zůstává v láhvi nevyužitý, propan se odpařuje i při teplotách hluboko pod bodem mrazu, a to až do –42 °C. Díky tomu spotřebujete veškerý obsah láhve, aniž by v ní zůstával nevyhořelý butan,“ vysvětluje Ivan Indráček, výkonný předseda České asociace LPG.
„Výhřevnost obou plynů, propanu i butanu, je ale stejná, takže se nemusíte obávat, že byste při zimním grilování nebo vaření spotřebovali více energie,“ doplňuje Indráček.
Po grilování nezapomeňte na údržbu grilu. Ty kvalitní mohou zůstat i na terase či balkoně, ale přikryjte je. U plynových schovejte před mrazem plynové bomby.
A co vy, máte chuť na pěkně šťavnatý steak? Dáte zimnímu grilování šanci?