Hlavní obsah

Rozžhavte grily! Jaké v zimě použít palivo?

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zima. To je dosti pádný důvod, proč nyní negrilovat. Ale vězte, že důvodů, proč to zkusit, je mnohem víc. Proč by měl být repertoár venkovních jídel v chladných měsících omezen jen na opékané buřty či kotlíkový guláš? Tak pojďme rozžhavit gril!

Článek

Vůně grilovaného steaku, dobrá zábava s rodinou či přáteli, a když se rozhlédnete okolo… vidíte sníh. Že je to podle vás neslučitelné spojení? Možná, ale jen na první pohled. Ano, i konzervativní Češi začínají přicházet na chuť zimnímu grilování, které je v oblibě v alpských zemích či USA. Stačí jen dodržet jednoduchá pravidla a nová zimní zábava, na jejímž konci čeká chutná odměna, může začít.

Na terase, balkoně i pod sjezdovkou

Na terase, balkoně či chalupě, záleží jen na vás. Chladno nevadí, grilování z hlediska obsluhy grilu by mohlo zkomplikovat snad jen větrné počasí. Každopádně se dobře oblečte a po ruce mějte termosku s teplým čajem, případně svařákem.

Ideální příležitostí je pak dovolená na horách s partou přátel. Odpočinkové odpoledne, kdy si dáváte pauzu od sjezdovky, můžete ozvláštnit právě společným grilováním. Děti se mezitím zabaví na saních, koulovanou nebo postaví sněhuláka. Uvidíte, jak jim vyhládne.

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Počítejte s tím, že v zimě budete potřebovat víc palivaFoto: stockcreations, Shutterstock.com

V zimě s poklopem

Počítejte s tím, že v zimě spotřebujete více paliva. Dejte pozor, aby bylo opravdu suché. „Uhlí a brikety zapálíte bez obtíží i v zimě, hlavně musí být pořádně rozžhavené. Až zbělá, můžete se pustit do grilování,“ vysvětluje Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach a my dodáváme – nejlépe zdravého.

V zimním počasí pak rozhodně oceníte grily s poklopem. Ty jednak ochrání pokrm před případným sněžením, hlavně ale zajistí rovnoměrné propečení masa. Dosažená teplota se pohybuje kolem 180 °C a díky vzduchu, který proudí pod poklopem rovnoměrně, se grilované potraviny nemusí často obracet, což se hodí pro ryby či drůbež. Pochutnáte si ale i na hovězím, vepřovém, zvěřině či dobrých klobáskách, které budou i v zimě raz dva hotové.

Vaší fantazii a iniciativě se meze nekladou. Touto metodou grilování pod poklopem můžete zkusit připravit i sladký moučník. Vynikající bude v alobalových zapékacích mističkách třeba ovocný crumble, který nejlépe chutná ještě horký – v zimě „značka ideál“.

Každopádně mějte na hotové pokrmy nachystanou poklici či alobal, aby vám nevychladl, ještě než jej naservírujete.

Foto: JFs Pic S. Thielemann, Shutterstock.com

Grily s poklopem ochrání jídlo před sněžením, hlavně ale zajistí, že se maso propeče rovnoměrněFoto: JFs Pic S. Thielemann, Shutterstock.com

Komfortněji a rychleji na plynu

V poslední době získávají velkou oblibu grily na LPG – tedy na plyn. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí je lze snadněji a přesněji regulovat, navíc jsou rychleji připravené k použití, což je v chladnu velkou devizou. Navíc se nemusíte obávat kouře, jenž by mohl v tomto období budit nežádoucí pozornost.

Místo láhve, kterou jste používali v létě, si ale pořiďte speciální zimní směs. „Pokud se chystáte na zimní grilování, sáhněte po láhvi naplněné pouze propanem. Zatímco butan se přestává při teplotách kolem nuly odpařovat a zůstává v láhvi nevyužitý, propan se odpařuje i při teplotách hluboko pod bodem mrazu, a to až do –42 °C. Díky tomu spotřebujete veškerý obsah láhve, aniž by v ní zůstával nevyhořelý butan,“ vysvětluje Ivan Indráček, výkonný předseda České asociace LPG.

„Výhřevnost obou plynů, propanu i butanu, je ale stejná, takže se nemusíte obávat, že byste při zimním grilování nebo vaření spotřebovali více energie,“ doplňuje Indráček.

Po grilování nezapomeňte na údržbu grilu. Ty kvalitní mohou zůstat i na terase či balkoně, ale přikryjte je. U plynových schovejte před mrazem plynové bomby.

A co vy, máte chuť na pěkně šťavnatý steak? Dáte zimnímu grilování šanci?

Reklama

Související témata:

Načítám