Hlavní obsah
3,4
(220)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Symbol domácího polotovarového pečení přelomu tisíciletí (no ano, počítáte správně, už tomu bude víc než 20 let) je sice trochu retro, ale přiznejte, kdo by si kousek tohoto nadýchaného kakaového krtince s chutí nedal i dnes? Upečte si domácí krtkův dort i bez kupované krabice a zavzpomínejte s námi!

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Na těsto
  • 4 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 1 špetka soli
  • 160 g polohrubé mouky
  • 40 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • tuk
  • hrubá mouka
Na krém
  • 2 kelímky smetany ke šlehání
  • 60 g cukru moučka
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 60 g mléčné čokolády
  • 3 banány
Článek

Postup

01.

Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Já použila menší, 20 cm formu. Bílky oddělte od žloutků a spolu se špetkou soli z nich ušlehejte pevný sníh.

Foto: Greta Blumajerová

Začněte korpusem, který nechte před přípravou vychladnout na pokojovou teplotuFoto: Greta Blumajerová

02.

Změklé máslo šlehejte s cukrem a žloutky asi 5 minut do pěny, přidejte kakao, mouku a kypřicí prášek a nakonec po částech opatrně zapracujte i sníh. Rozetřete do formy a pečte při 180 °C asi 35 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do korpusu po vytažení suchá.

03.

Vychladlý korpus seřízněte do roviny, nožíkem si naznačte 1,5 cm okraj a lžící opatrně vydlabejte 1,5 až 3 cm do hloubky tak, abyste nepoškodili dno.

Foto: Greta Blumajerová

Vršek seřízněte a vnitřek opatrně vydlabejteFoto: Greta Blumajerová

04.

Odřezky těsta nadrobte „na hlínu“‎.

Foto: Greta Blumajerová

Z odkrojků vyrobíte sypkou drťFoto: Greta Blumajerová

05.

Čokoládu (hořkou nebo mléčnou) nastrouhejte. Šlehačku (celkem 360 až 500 ml) spolu s cukrem a ztužovačem vyšlehejte dotuha. Opatrně zapracujte čokoládu.

Foto: Greta Blumajerová

Pak už jen smíchejte nastrouhanou čokoládu se šlehačkouFoto: Greta Blumajerová

06.

Trochu krému natřete na spodek korpusu a obložte 2 až 3 podélně rozkrojenými banány.

Foto: Greta Blumajerová

Trochu krému dejte i pod banányFoto: Greta Blumajerová

07.

Zbylý krém navrstvěte do tvaru kupole a potřete i boky dortu. Vše pak posypejte odloženými drobečky, které rukama ještě trochu přitiskněte.

Foto: Greta Blumajerová

Zbytek krému navrstvěte do tvaru kupole, kterou obalte v drobečcíchFoto: Greta Blumajerová

08.

Nesmí chybět ani krtek! Já ho tentokrát koupila v cukrárně, ale s trochou zručnosti ho vyrobíte sami z domácího marcipánu a několika kapek potravinářského barviva.

Foto: Greta Blumajerová

Krtinec bez krtka? Ne, díky!Foto: Greta Blumajerová

09.

V ideálním případě nechte před krájením ještě alespoň hodinu zatuhnout v lednici.

Foto: Greta Blumajerová

Nadýchaný šlehačkový krém, kakaové těsto, čerstvé banány (a krteček) je kombinace, která baví nejen dětiFoto: Greta Blumajerová

Pokud vám nějaké odkrojky zbudou, spojte je rozpuštěnou čokoládou, džemem nebo žervé a vyrobte tak dortová lízátka cake pops.

Reklama

Související témata: