Hlavní obsah

Klasický krtkův dort

Hodnocení:
(155)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Symbol domácího polotovarového pečení přelomu tisíciletí (no ano, počítáte správně, už tomu bude víc než 20 let) je sice trochu retro, ale přiznejte, kdo by si kousek tohoto nadýchaného kakaového krtince s chutí nedal i dnes? Upečte si domácí krtkův dort i bez kupované krabice a zavzpomínejte s námi!

Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Na těsto
  • 4 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 1 špetka soli
  • 160 g polohrubé mouky
  • 40 g holandského kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • tuk na vymazání
  • mouka na vysypání
Na krém
  • 2 kelímky šlehačky
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 60 g čokolády
  • 3 banány
Článek

Postup

Krok 1: Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Já použila menší, 20 cm formu. Bílky oddělte od žloutků a spolu se špetkou soli z nich ušlehejte pevný sníh.

Foto: Greta Blumajerová

Začněte korpusem, který nechte před přípravou vychladnout na pokojovou teplotu

Krok 2: Změklé máslo šlehejte s cukrem a žloutky asi 5 minut do pěny, přidejte kakao, mouku a kypřicí prášek a nakonec po částech opatrně zapracujte i sníh. Rozetřete do formy a pečte při 180 °C asi 35 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do korpusu po vytažení suchá.

Krok 3: Vychladlý korpus seřízněte do roviny, nožíkem si naznačte 1,5 cm okraj a lžící opatrně vydlabejte 1,5 až 3 cm do hloubky tak, abyste nepoškodili dno.

Foto: Greta Blumajerová

Vršek seřízněte a vnitřek opatrně vydlabejte

Krok 4: Odřezky těsta nadrobte „na hlínu“‎.

Foto: Greta Blumajerová

Z odkrojků vyrobíte sypkou drť

Krok 5: Čokoládu (hořkou nebo mléčnou) nastrouhejte. Šlehačku (celkem 360 až 500 ml) spolu s cukrem a ztužovačem vyšlehejte dotuha. Opatrně zapracujte čokoládu.

Foto: Greta Blumajerová

Pak už jen smíchejte nastrouhanou čokoládu se šlehačkou

Krok 6: Trochu krému natřete na spodek korpusu a obložte 2 až 3 podélně rozkrojenými banány.

Foto: Greta Blumajerová

Trochu krému dejte i pod banány

Krok 7: Zbylý krém navrstvěte do tvaru kupole a potřete i boky dortu. Vše pak posypejte odloženými drobečky, které rukama ještě trochu přitiskněte.

Foto: Greta Blumajerová

Zbytek krému navrstvěte do tvaru kupole, kterou obalte v drobečcích

Krok 8: Nesmí chybět ani krtek! Já ho tentokrát koupila v cukrárně, ale s trochou zručnosti ho vyrobíte sami z domácího marcipánu a několika kapek potravinářského barviva.

Foto: Greta Blumajerová

Krtinec bez krtka? Ne, díky!

Krok 9: V ideálním případě nechte před krájením ještě alespoň hodinu zatuhnout v lednici.

Foto: Greta Blumajerová

Nadýchaný šlehačkový krém, kakaové těsto, čerstvé banány (a krteček) je kombinace, která baví nejen děti

Pokud vám nějaké odkrojky zbudou, spojte je rozpuštěnou čokoládou, džemem nebo žervé a vyrobte tak dortová lízátka cake pops.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.