Hlavní obsah

Rybízový koláč se sněhovou krustou

Hodnocení:
(301)
Foto: Marek Kučera
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Tento letní koláč je naprosto dokonalý. Jemné piškotové těsto a sladký křupavý sníh v kombinaci s kyselým rybízem chutnají fantasticky.

Ingredience pro:
1 forma o průměru 25 cm
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 150 ml mléka
Na dohotovení
  • 3 bílky
  • 180 g moučkového cukru
  • 300 g červeného rybízu
Článek

Postup

Krok 1: Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. Promíchejte, přidejte olej, mléko a ušlehejte hladké těsto. 

Krok 2: Hotové těsto nalijte do koláčové formy vyložené pečicím papírem a pečte při teplotě 180 °C asi 15 minut. Mezitím dejte do mísy robota bílky a šlehejte při vysokých otáčkách do pevného sněhu. Postupně přidávejte cukr, až vznikne lesklý a tuhý sníh, který po vytažení metly tvoří špičky. (Zbylé žloutky použijte na žloutkový krém nebo špagety carbonara s cuketou.)

Krok 3: Do pevné bílkové pěny zlehka vmíchejte obraný rybíz. Vytáhněte z trouby koláč, naneste na něj rybízový sníh, uhlaďte a ihned vraťte do trouby. Koláč dál pečte 15 minut při stejné teplotě.

Krok 4: Po patnácti minutách teplotu stáhněte na 120 °C a koláč pečte dalších 20 minut. Sníh by měl být jemně narůžovělý a pevný. Po vychladnutí opatrně nakrájejte nožem namočeným v horké vodě.

Máte rádi dezerty se sněhovou pokrývkou? Perfektní je rychlý tvarohový dort se sněhovou čepicí z lístkového těsta, litý rebarborový koláč se sněhem anebo křehký citronový koláč se sněhem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama