Hlavní obsah
2,9
(397)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Tento letní koláč je naprosto dokonalý. Jemné piškotové těsto a sladký křupavý sníh v kombinaci s kyselým rybízem chutnají fantasticky.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 3 ks vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 150 ml mléka
K dokončení
  • 3 ks bílku
  • 180 g cukru moučka
  • 300 g červeného rybízu
Článek

Postup

01.

Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. Promíchejte, přidejte olej, mléko a ušlehejte hladké těsto. 

02.

Hotové těsto nalijte do koláčové formy vyložené pečicím papírem a pečte při teplotě 180 °C asi 15 minut. Mezitím dejte do mísy robota bílky a šlehejte při vysokých otáčkách do pevného sněhu. Postupně přidávejte cukr, až vznikne lesklý a tuhý sníh, který po vytažení metly tvoří špičky. (Zbylé žloutky použijte na žloutkový krém nebo špagety carbonara s cuketou.)

03.

Do pevné bílkové pěny zlehka vmíchejte obraný rybíz. Vytáhněte z trouby koláč, naneste na něj rybízový sníh, uhlaďte a ihned vraťte do trouby. Koláč dál pečte 15 minut při stejné teplotě.

04.

Po patnácti minutách teplotu stáhněte na 120 °C a koláč pečte dalších 20 minut. Sníh by měl být jemně narůžovělý a pevný. Po vychladnutí opatrně nakrájejte nožem namočeným v horké vodě.

Máte rádi dezerty se sněhovou pokrývkou? Perfektní je rychlý tvarohový dort se sněhovou čepicí z lístkového těsta, litý rebarborový koláč se sněhem anebo křehký citronový koláč se sněhem.

Reklama

Související témata:

Načítám