Hlavní obsah
3,1
(85)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Zima se už sice pomalu blíží ke konci, ale do jara je ještě daleko. Dopřejte si trochu tepla aspoň na talířku ke kávě a upečte si jednoduchou kynutou bublaninu s kompotem či mraženým ovocem: my jsme vytáhli třešně a jahody.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 200 g hladké mouky
  • 14 g čerstvého droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 170 ml vlažného mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • 0,7 l třešňového kompotu
  • 100 g mražených jahod
  • moučkový cukr na posypání
Na formu
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

01.

Mouku prosejte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, přilijte asi 2–3 lžíce vlažného mléka a lehce promíchejte s trochou mouky z okolí. Nechte asi 7 minut vzejít kvásek.

02.

Přidejte špetku soli (tu nikdy nedávejte přímo do droždí, zabili byste kvasinky), zbylý cukr a mléko, přilijte zchladlé rozpuštěné máslo a nakonec přidejte i žloutky. Metlou vymíchejte hladké, relativně řídké těsto.

03.

Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Nalijte do ní těsto a nechte kynout zhruba 40 minut. Ve dvojnásobné výšce, než je těsto, si ve formě udělejte prstem značku – těsto musí zdvojnásobit objem, což se ve formě špatně odhaduje. Když těsto nakyne ke značce, je hotovo.

04.

Troubu zapněte na 180 °C. Do těsta hustě namačkejte slitý kompot nebo rozmrazené (či aspoň povolené) ovoce. Já si nakládám třešňové kompoty se skořicí a je to skvělá vůně slušící i tomuto koláči. Pokud budete používat třešně, nebojte se přidat špetku skořice už do těsta. Ta se hodí snad k jakémukoliv ovoci! 

05.

Vložte do trouby a pozvolna pečte asi 35–40 minut dozlatova. Podávejte lehce poprášené moučkovým nebo skořicovým cukrem.

Reklama