Hlavní obsah

Kynutá bublanina s kompotovaným ovocem

Hodnocení:
(81)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Zima se už sice pomalu blíží ke konci, ale do jara je ještě daleko. Dopřejte si trochu tepla aspoň na talířku ke kávě a upečte si jednoduchou kynutou bublaninu s kompotem či mraženým ovocem: my jsme vytáhli třešně a jahody.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 200 g hladké mouky
  • 14 g čerstvého droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 170 ml vlažného mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • 0.7 l třešňového kompotu
  • 100 g mražených jahod
  • moučkový cukr na posypání
Na formu
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Mouku prosejte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, přilijte asi 23 lžíce vlažného mléka a lehce promíchejte s trochou mouky z okolí. Nechte asi 7 minut vzejít kvásek.

Krok 2: Přidejte špetku soli (tu nikdy nedávejte přímo do droždí, zabili byste kvasinky), zbylý cukr a mléko, přilijte zchladlé rozpuštěné máslo a nakonec přidejte i žloutky. Metlou vymíchejte hladké, relativně řídké těsto.

Krok 3: Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Nalijte do ní těsto a nechte kynout zhruba 40 minut. Ve dvojnásobné výšce, než je těsto, si ve formě udělejte prstem značku – těsto musí zdvojnásobit objem, což se ve formě špatně odhaduje. Když těsto nakyne ke značce, je hotovo.

Krok 4: Troubu zapněte na 180 °C. Do těsta hustě namačkejte slitý kompot nebo rozmrazené (či aspoň povolené) ovoce. Já si nakládám třešňové kompoty se skořicí a je to skvělá vůně slušící i tomuto koláči. Pokud budete používat třešně, nebojte se přidat špetku skořice už do těsta. Ta se hodí snad k jakémukoliv ovoci! 

Krok 5: Vložte do trouby a pozvolna pečte asi 3540 minut dozlatova. Podávejte lehce poprášené moučkovým nebo skořicovým cukrem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek