Hlavní obsah
2,0
(1)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Na úvod máme jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Tak kterou dřív? Špatná nejspíš pro někoho je, že loupáky jsou z kynutého těsta. A dobrá zpráva? Že se jich vůbec nemusíte bát, protože se vlastně ani nedají zkazit.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 80 g másla
  • 21 g droždí
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
Na potření
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžíce máku
Článek

Postup

01.

Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Do mísy nalejte vlažné mléko, rozdrobte kvasnice, přidejte cukr krupici a 200 g mouky. Těstíčko promíchejte a nechte asi 15 minut stát.

02.

Pak do základu doplňte zbytek mouky, vejce, vanilkový cukr, máslo i nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli a vypracujte pevnější těsto, budete si určitě muset pomoct rukama. Nechte ho 15 minut kynout pod utěrkou.

03.

Troubu rozehřejte na 170 stupňů. Těsto rozválejte na kulatý plát vysoký asi 3 mm a rozdělte ho rádýlkem křížem na 8 trojúhelníků. Každý z nich trochu natáhněte (podobně jako u croissantů) a zarolujte.

04.

Rozložte na plech, nechte 10 minut odpočívat, pak je potřete rozšlehaným žloutkem, posypte mákem a dejte na 20 až 25 minut péct do křupava. Podávejte s kakaem.

Když vám nějaké zbudou, můžete je použít do vanilkové žemlovky.

Reklama

Související témata:

Načítám