Hlavní obsah

Rychlodiety: Zhubněte za pár dní 3 kila!

Foto: Thinkstock

Diety, která vám pomohou rychle shodit pár kilogramů, opravdu existujíFoto: Thinkstock

Reklama

Potřebujete zhubnout pár posledních kilogramů, abyste se cítily skutečně připravené na plavkovou sezonu? Nevěste hlavu, neházejte plavky do koše ani nerušte dovolenou. Stále ještě máte možnost se na svou vysněnou váhu dostat. Pomůže vám v tom některá z takzvaných rychlodiet, díky které můžete zhubnout několik kilogramů za pár dní. Takže, kdy jedete?

Článek

I když se většina odborníků při vyslovení slova „rychlodieta“ chytá za hlavu, nikdo nepopírá fakt, že fungují – i když jen krátkodobě. Z dlouhodobého hlediska však váhu výrazně neovlivní. „Rychlé hubnutí ani jednostranné diety nevidím jako příliš optimální způsob redukce nadbytečných kilogramů. Nejen, že nenastane žádná dlouhodobá změna životního stylu, která je zásadní pro udržení váhy, ale také hrozí velké riziko, že budete redukovat svaly místo tuků. Jakmile se vrátíte ke svému obvyklému stravování, váha půjde zase nahoru," říká výživová poradkyně Monika Divišová.

Minimální množství kalorií

Pokud vám však jde skutečně jen o dva tři kilogramy před dovolenou a máte už jen málo času, můžete některou z rychlodiet vyzkoušet. Většina jich funguje na principu drastického omezení kalorií, konzumování pouze určitého druhu potravin, nebo naopak vyloučení některých jídel z jídelníčku, pití vysokoproteinových koktejlů, vynechávání jednoho, nebo dokonce dvou hlavních denních jídel a podobně. To vše má jeden jediný cíl – výrazně snížit energetický příjem, a tím pádem donutit tělo, aby sáhlo do tukových rezerv.

Foto: Thinkstock

Snížení energetického příjmu je hlavní zbraní rychlodietFoto: Thinkstock

Osmička nejznámějších rychlodiet

1. Tukožroutská polévka

Velmi známá týdenní dieta, při které jíte převážně speciální zeleninovou polévku. Tu uvaříte z hlávky zelí, šesti cibulí, pěti rajčat, dvou paprik a jednoho svazku celerové natě. Všechny suroviny se nakrájí na kostičky a spolu s bujonem uvaří. Tato polévka se pak jí po celý týden místo hlavních jídel. Občas si můžete k polévce během dne dopřát ovoce, jiný den zeleninu, další den trochu masa. Kompletně zakázané je pečivo, smažená jídla a alkohol.

2. Rýžová dieta

Dieta, která se hodí skutečně pouze na pár dnů. Jejím základem je uvařená rýže, které můžete sníst až 200 g denně, váženo zasyrova. Občas ji můžete ochutit sýrem, zeleninou nebo ovocem, ale v každém případě by měla tvořit většinu vaší stravy. Typický jídelníček při této dietě vypadá takto: snídaně – jogurt, svačina – ovoce, oběd – rýže s krůtím masem, svačina – ovoce, večeře – rýže se zeleninou. Rýžová dieta není vyloženě nezdravá, ale pro dlouhodobou konzumaci se také nehodí, protože je málo pestrá.

3. Dieta zeleninových šťáv

Dieta, při které se pijí pouze zeleninové šťávy, se velmi blíží úplnému půstu. Pokud ji budete dodržovat pouze den nebo dva, hodí se na detoxikaci organismu, ale při delším trvání je spíše škodlivá. Dodává pouze malé množství energie a úplně v ní chybí bílkoviny a tuky, které tělo nutně potřebuje. Chcete-li ji tedy vyzkoušet, tak jen krátce, a navíc v době, kdy vás nečeká žádná náročná fyzická aktivita. Vypít při ní pak můžete až 1,5 litru zeleninových šťáv, které si rozdělíte do několika denních dávek. Mírnější (a vhodnější) je varianta, při které zeleninovou šťávou nahradíte jedno hlavní jídlo denně – například večeři.

Foto: Thinkstock

Vysokoproteinové koktejly zasytí a podpoří hubnutíFoto: Thinkstock

4. Grapefruitová dieta

Tato dieta se doporučuje pro bleskový start redukce váhy. Vychází z předpokladu, že grapefruity obsahují speciální enzym, který spaluje tuky. Nikdy to však nebylo odborně prokázáno! Při této dietě můžete jíst prakticky cokoli z masa, zeleniny, ale musíte naopak omezit sacharidy ve formě pečiva, těstovin, cereálií a ovoce. Každé jídlo se pak zapíjí sklenicí čerstvého grapefruitového džusu nebo zají polovinou grapefruitu. Pokud grapefruit nemusíte, přečtěte si článek Ovocné diety: Donutí vás jíst méně!.

5. Tvarohová dieta

Dieta slibuje úbytek až 2,5 kg za 5 dní. Jídelníček je složen převážně z tvarohu – ideálně nízkotučného a neochuceného. Denní strava vypadá přibližně takto. Snídaně – káva a 100 g tvarohu, svačina – rajče a vejce se zeleninou, oběd – jablko, svačina – 100 g tvarohu s paprikou, večeře – žádná, pouze sklenka vína. Na dietě nic zdravého není, přesto je možné věřit tomu, že za uvedených 5 dní skutečně 2,5 kg zhubnete. Otázka je, na jak dlouho.

6. Koktejlová dieta

Asi nejzdravější a nejvyváženější dieta ze všech uvedených stravovacích režimů. Pijete při ní speciální redukční koktejly, které koupíte v lékárnách nebo prodejnách se zdravou výživou. Koktejlem se pak při rychlém hubnutí nahrazují až dvě hlavní jídla denně, při pomalejší redukci váhy pouze jedno. Díky tomu, že jsou koktejly obohaceny o všechny možné látky včetně vitaminů, minerálů a vlákniny, máte alespoň zhruba zajištěno pokrytí všech důležitých živin. Přesto ani tuto dietu nelze doporučit dlouhodobě, protože neučí, jak jíst zdravě, pravidelně a přitom normální jídlo.

7. Detoxikační dieta

Existuje velké množství detoxikačních diet, ale většina z nich je založena na pojídání zeleniny, ovoce a pití čerstvých zeleninových nebo ovocných šťáv. Nejčastěji se doporučeje ananas, jablka, aloe vera, popřípadě červená řepa, okurka nebo mrkev v množství okolo 750 g denně. Některé povolují i malé množství jiných potravin, ale v tak nepatrné dávce, že pro celkový denní příjem sacharidů, bílkovin a tuků je to stejně zanedbatelné. Detoxikační dieta vám pomůže zhubnout 2–3 kg, pokud ji budete dodržovat alespoň pět dní, pročistí tělo a odstraní z něj škodliviny, ale stejně jako u ostatních rychlodiet není vhodná pro delší trvání. O detoxikační dietě se dočtete i v článku Tři diety, které skutečně fungují!.

8. Půst

Půst představuje extrémní podobu těch nejpřísnějších diet a rozhodně se nehodí pro každého. Jde o dobrovolné vzdání se jídla na předem určenou dobu. Po tento čas pak pijete pouze vodu a čaj. Půst se nedoporučuje nikomu, kdo má zdravotní problémy, těhotným ženám, dětem a všem s náročnou fyzickou prací. „Půst je vhodný především jako forma očisty těla, ne pro redukci tuků. Představuje však vhodný doplněk do redukčních programů. Díky očistě zažívání pak dochází k lepšímu vstřebávání živin, a to podpoří hubnutí. Nechte si ale určitě poradit od odborníka, který ví, jak na to, a nad vaším půstem bude mít dohled," doporučuje Monika Divišová.

Se zdravým hubnutím však všechny tyto diety příliš společného nemají. Nejen, že při nich chybí některé pro tělo nezbytně nutné látky včetně vitaminů a minerálů, ale především hrozí riziko, že po skončení takovéto diety naberete rychle kila zpět. Zkrátka se dostaví jo-jo efekt. Jedinou možností, jak opětovnému nabrání kil zabránit, je ihned po ukončení rychlodiety najet na zdravý dietní režim, kterým si váhu dole udržíte. Inspiraci najdete v článku Udržte si váhu: jídelníček na 7 dní.

Pokud přesto potřebujete rychle před dovolenou shodit pár kilo, a chcete hubnout zdravě, dodržujte minimálně týden těchto 5 věcí:

  • 1. úplně z jídelníčku vyřaďte všechny formy cukru: sladkosti, čokoládu, buchty, umělé sladidlo, limonády, alkohol
  • 2. denně do svého jídelníčku zařaďte 1–2 porce ovoce
  • 3. sacharidy jezte jen v první části dne a pouze v celozrnné podobě – rýže, pohanka, quinoa, jáhly, pečivo, těstoviny, ovesné vločky
  • 4. pijte 3 litry vody denně
  • 5. úplně vynechejte smažená jídla, tučné maso, majonézy, uzeniny

Potřebovali jste někdy skutečně rychle zhubnout? Vyzkoušely jste některou z rychlodiet?

Reklama

Související témata:

Načítám