Hlavní obsah

Rychlovka z vajec a hub s domácími rohlíčky

Foto: Jakub Jurdič

Sezona hub se pomalu rozjíždí. Už víte, co s nimi?Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Co vznikne, když spojíte vajíčka, čerstvé houby a umění šéfkuchaře? Nadýchaná rychlovka vhodná jako snídaně nebo část večeře. A když k ní přidáte i domácí křupové rohlíčky, není co řešit!

Článek

Šéfkuchař Jiří Voráč vám už minulý týden prozradil své tři osvědčené receptyna tapenádu, marmeládu a konfitovaná rajčata, které jsou skvělým doplněním topinek či bagety. A na co se můžete těšit dnes? Na nadýchané „brouillaide“ z vajec i lesních hub a k tomu osvědčený recept na domácí křupavé rohlíky!

Houbové „brouillade“

Na 1 porci potřebujete: 2 vejce, 25 g olivového oleje, 25 g másla, 40 g hub, 20 g sezamového oleje, sůl a pepř

Foto: Jakub Jurdič

Použít můžete lišky, hříbky nebo lanýžeFoto: Jakub Jurdič

Jiří Voráč je známý svou oblibou v používání lanýžů v kuchyni, proto byla volba v typu hub v jeho případě jasná. Pokud vy ovšem nemáte možnost lanýže kdekoli pořídit, nevadí – vyměňte je za lišky nebo čerstvé hříbky. Vezměte tedy dvě vejce a vyšlehejte je ponorným mixérem. Houby nakrájejte najemno a orestujte krátce na olivovém oleji.

Do hlubší pánve k nim přilijte vejce, šlehejte metličkou a postupně do směsi vstříkávejte i olej. „Tím, že budete rychle šlehat a zároveň přidávat olej, docílíte 3x většího objemu než u klasických míchaných vajec,“ vysvětluje Jiří Voráč. Brouillade dochuťte solí, pepřem, máslem a rychle podávejte.

Foto: Jakub Jurdič

Kouzlo spočívá v rychlém šlehání a vstříkávání olejeFoto: Jakub Jurdič

A čím vaječný zázrak doplnit? Přece domácím pečivem! Jak na rohlíčky?

Domácí rohlíčky se sezamem

Na 1 plech domácích rohlíčků potřebujete: 500 g hladké mouky, 275 ml vody, 25 g olivového oleje, 21 g čerstvého droždí, 13 g soli, 15 g cukru krupice, 1 žloutek + žloutek na potření, sezam na posypání

Foto: Jakub Jurdič

Suroviny, které potřebujete k přípravě rohlíčkůFoto: Jakub Jurdič

Pokud byste čekali, že se bude začínat klasickým kváskem, tak se mýlíte. V případě těchto rohlíčků totiž bohatě stačí spojit všechny suroviny, hníst v hladké těsto a to nechat 40 minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Přísady smíchejte a nechte vykynoutFoto: Jakub Jurdič

Z vykynutého těsta pak oddělujte bochánky, které plochými dlaněmi tvarujte v oválné rohlíčky. Ty položte na plech s pečicím papírem, pomažte žloutkem a nechte dalších 20 minut kynout. Když doba uplyne, znovu rohlíčky pomažte rozšlehaným žloutkem, posypte sezamem a vložte do horkovzdušné trouby péct při 200 stupních na 8 minut. „Takto připravené rohlíčky klidně můžete zmrazit, kdykoli vytáhnout a na dalších 7 minut dopéct. Budou jako čerstvé," radí Jiří Voráč.

Foto: Jakub Jurdič

Před kynutím můžete těsto naříznout do křížeFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Plochými dlaněmi tvarujte rohlíčkyFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Žloutek a sezam nesmějí chybětFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Přejeme dobrou chuť!Foto: Jakub Jurdič

A co vás v rámci našeho šestidílného seriálu čeká příště? Osvěžující studená polévka z hrášku a fazolek! Pokud si chcete dlouhé čekání zkrátit, zapátrejte po další inspiraci v rubrice Vaše recepty. Je jí tam spousta!

Reklama

Načítám